Soud počtvrté osvobodil bývalé manažery KB

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 dnes i napočtvrté osvobodil osm bývalých členů představenstev Komerční banky, kteří jsou již jedenáctým rokem stíháni kvůli miliardovým ztrátám při obchodování s rakouskou firmou B.C.L. Trading Baraka Alona. Obžaloba je viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Předchozí tři zprošťující rozsudky vždy zrušil odvolací Městský soud v Praze. Dnešní verdikt je nepravomocný. Obviněným manažerům hrozily až osmileté tresty.

Obžalobě v kauze čelili Petr Budínský, Tomáš Doležal, Jaroslav Mareš, Bořivoj Pražák, Pavel Ševčík, Lubomír Štěpáník, Ladislav Vinický a Karel Bednář. Nyní doufají, že dnešní verdikt pro ně bude znamenat definitivní tečku za letitým soudním martýriem. Státní zástupce si ale ponechal zákonnou lhůtu na odvolání.

Obchody nebyly dostatečně kryté

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Obžaloba vinila bankéře z toho, že při obchodování KB a B.C.L. Trading v letech 1997 až 1999 porušili povinnost opatrovat a spravovat cizí majetek. Představenstvo podle obžaloby schválilo finanční limity pro otevření dokumentárních akreditivů pro B.C.L., přestože jejich zajištění bylo nedostatečné. Osm obviněných podle obžaloby způsobilo škodu zhruba 8 miliard korun.

Obvinění ale jakékoliv pochybení od začátku odmítají. Banka podle nich měla dostatečné kontrolní mechanismy, jak pochybné transakce včas odhalit. Představenstvo prý činilo pouze strategická rozhodnutí a oni jsou stíháni na politickou objednávku.

Firma B.C.L. Trading začala s Komerční bankou spolupracovat v roce 1996 s plánem mezinárodních obchodů s obilím z Ruska. Na ty postupně získala až 250 milionů dolarů, které měla krýt právě obchodovaným zbožím. Pak se ale ukázalo, že banka nemá ani zboží ani peníze.