Silnici I/8 blokovali Velemínští, chtějí dálnici

Velemín (Litoměřicko) – Nespokojení obyvatelé Velemína na Litoměřicku zablokovali provoz na silnici I/8, která obcí prochází. Už několikrát měla záplavu kamionů i osobních aut z Velemína odklonit dálnice D8, jenomže její část z Lovosic do Ústí nad Labem stále není hotová. Nyní se zhruba 300 zoufalých obyvatel obce rozhodlo zatáhnout do svého utrpení také řidiče, kteří Velemínem projíždějí, a průtah obcí zhruba na půl hodiny zneprůjezdnili.

Silnici, která je součástí transevropského tahu E55, zablokovali obyvatelé Velemína s transparenty, napříč vozovkou postavili traktor. Demonstranti věří, že takto přinutí úřady k rychlejšímu postupu při přípravě stavby D8. Jejich hněv byl namířen také proti sdružení Děti země, které podalo úspěšnou žalobu proti stavbě dálnice D8 napříč Českým středohořím.

„Ani se tu nedá přejít silnici, kamiony tu jezdí rozjeté z kopce a mnohem rychleji, než by měly. Někdy třeba půl metru od dětí, když jdou do školy,“ řekla jedna z demonstrantek Šárka Rainerová. Na akci se začala zároveň podepisovat petice, jejíž signatáři chtějí po politicích, aby dostavbu dálnice urychlili. Podle pět let starého sčítání Ředitelství silnic a dálnic projíždí Velemínem denně 15 tisíc aut, z toho pět tisíc kamionů.

Vstup Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

V současnosti se zdá, že dálnice možná nebude hotová ani v roce 2013 – to je právě platný termín jejího dokončení. Soudy totiž dávají za pravdu stížnostem na nezákonné postupy při přípravě stavby. Naposled 17. června krajský soud v Ústí nad Labem potvrdil, že územní rozhodnutí potřebné pro stavbu části dálnice není platné. Zhruba ve čtyřkilometrovém úseku se tak nesmí stavět.

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová už slíbila, že rychle přesvědčí soud o správnosti postupu regionu, který rozhodl o trasování dálnice napříč Českým středohořím. Současně ale jedná se sdružením Děti země, které podalo žalobu proti porušení zákonů o ochraně přírody, aby své námitky stáhlo. Poukazuje mimo jiné na to, že dálnice poničí přírodu daleko méně, než ji ničí kamiony.