Tlustý velvyslancem nebude, kariéru mu „pohřbil“ Fischer

Praha – Bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý post velvyslance v Kazachstánu nezíská. Premiér Jan Fischer totiž odmítl zařadit jednání o nových velvyslancích na pondělní schůzi vlády, nepřímo tak ukončil šance bývalého ministra financí na diplomatickou kariéru. Jeho jméno totiž mezi navrženými lidmi na diplomatické funkce skutečně bylo. Podle informací týdeníku Respekt ho tam na žádost Václava Klause zařadil ministr zahraničí Jan Kohout. Informace potvrdil i premiér.

„Materiál ale nebyl zařazen na program, a tím to končí. Nenašel by patřičnou podporu mezi ministry a je to rozhodnutí, které po zralé úvaze přísluší nové vládě,“ řekl Respektu Fischer. S Tlustým jako diplomatem se nechtěla smířit především ODS. Před pondělní schůzí vlády volali premiérovi dokonce její šéf Petr Nečas i lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg. Oba na Fischera apelovali, aby bod z jednání stáhl.

Pokud by se tak nestalo, měl Nečas zavázat ministry nominované jeho stranou, aby případně hlasovali proti. „Kdyby ho tato vláda jmenovala, vystavuje se podezření z politické korupce, protože oni jsou ministry díky tomu, jak Vlastimil Tlustý loni hlasoval o vládě,“ řekl Nečas, a narazil tak na Tlustého hlas, který loni pomohl svrhnout Topolánkovu vládu.  

Prozatím tak může na diplomatickou kariéru zapomenout i ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmel, který se ucházel o post velvyslance v Kanadě. Nominace Kohouta na ambasádu do Washingtonu či Cyrila Svobody do OSN, o čemž se po volbách začalo opět mluvit, na seznamu nebyly.