Lékařce z Brna hrozí za korupci kolem léků až pět let vězení

Brno - Policie v uplynulých dnech navrhla obžalovat z korupce osmapadesátiletou bývalou lékařku kožního oddělení brněnské nemocnice U svaté Anny. Hrozí jí až pět let vězení. Podle kriminalistů brala od distributora farmaceutické firmy úplatky za to, že předepisovala její léky. Na případ upozornili Reportéři ČT, kteří lékařku natočili skrytou kamerou.

Úplatky od distributora farmaceutické firmy brala obviněná od října 2007 do února 2008. O machinacích se následně začalo hovořit. V březnu 2008 proto lékařku navštívila novinářka z České televize se skrytou kamerou. Při rozhovoru o tom, zda by doktorka nepostupovala obdobně nestandardně i v dalším případě, lékařka souhlasila. Řekla si ale za to o finanční příspěvek kolem 10 tisíc korun měsíčně.

V pořadu Reportéřu ČT lékařka přiznala, že ji řadu let „motivovala“ firma Novartis. Za každého pacienta, kterému předepsala jejich lék Lamisil, dostala údajně 250 korun. Přišla si tak měsíčně asi na deset tisíc. Firma Novartis tehdy uvedla, že lékaře nekorumpuje, šlo o selhání jednotlivce.

Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek zdůraznil, že postih se nevyhnul ani distributorovi, který s lékařkou spolupracoval. Jeho trestní stíhání bylo sice na návrh policie podmíněně zastaveno, je ale ve zkušební čtrnáctiměsíční době. Pokud by se po tu dobu dopustil protiprávního jednání, stíhání by pokračovalo.