Altner požádal o obstavení majetku Paroubka i ČSSD

Praha - Advokát Zdeněk Altner, který se léta soudí se sociální demokracií o honorář za zastupování strany ve sporu o Lidový dům, podal návrh Obvodnímu soudu pro Prahu 1, aby předběžným opatřením obstavil majetek ČSSD, její společnosti Cíl a také majetek expředsedy Jiřího Paroubka. Rozhodl se tak poté, co zjistil, že v katastru nemovitostí je od 23. června vyznačena plomba k nemovitostem areálu Lidového domu, což znamená, že na nich vázne pohledávka. Altner podal dosud desítky žalob a stížností na ČSSD, dosud však neměl úspěch.

V katastru je vlastník nemovitostí, tedy ČSSD, označen jako povinný a oprávněným je Pavel Imriš. Imriš je podle Altnera v obchodním rejstříku veden jako statutární zástupce společnosti Šperlík, která je od roku 1999 v konkurzu. Altner prohlásil, že Imriše nezná. Advokát již dříve oznámil, že podal žalobu proti ČSSD, společnosti Cíl, kterou sociální demokraté vlastní, a Paroubkovi. Domáhá se v ní, aby společně zaplatili 176 milionů korun na náhradu škody. Uvedl tehdy, že také požádal soud o obstavení majetku ČSSD.

Altnerem požadovaných 176 milionů je částka, kterou advokátní kancelář zastupující ČSSD měla složit advokátní kanceláři Wenger & Vieli v Curychu, zastupující Altnera, jako záruku toho, že sociální demokracie má vážný zájem o mimosoudní narovnání sporu o honorář za zastupování v kauze Lidový dům. Škoda v této výši údajně vznikla tím, že Paroubek jednání o mimosoudním vyrovnání ukončil s odůvodněním, že zásluhy o Lidový dům náležejí advokátovi Pavlovi Blanickému, který zastupoval ČSSD před Altnerem.

Ústřední tajemník ČSSD Jiří Havlíček to označil za další Altnerův zoufalý pokus domoci se domnělých nároků vůči ČSSD. Sociální demokracie požádala své právní zástupce o analýzu obsahu žaloby a pak zváží případné další právní kroky, dodal. Rovněž vyznačení plomby v katastru k nemovitostem areálu Lidového domu dala sociální demokracie k posouzení právníkům, řekl vedoucí tiskového oddělení ČSSD Ondřej Macura. Žalobu i návrh na obstavení majetku prý Altner rozšířil na Paroubka proto, že ČSSD je zadlužená, a jeho nároky jsou tak ohroženy. Vyzval rovněž ostatní věřitele této strany, aby se k němu připojili za účelem podání návrhu na konkurz na majetek ČSSD. Altner se už u soudu v minulosti domáhal vyhlášení konkurzu na ČSSD, ale neuspěl.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod