Fischer předal Klausovi demisi vlády

Praha – Premiér Jan Fischer předal do rukou prezidenta Václava Klause demisi svého úřednického kabinetu. Klaus ji přijal a zároveň pověřil kabinet vykonáváním funkcí až do jmenování vlády nové. Ministři si demisi odhlasovali už ráno na mimořádné schůzi. Fischerův kabinet s demisí čekal, až skončí ustavující schůze nové Poslanecké sněmovny, kde si poslanci zvolili vedení, což se stalo včera. Úřednická vláda měla původně dovést Česko k předčasným volbám, nakonec její mandát přesáhl rok.

Fischer po složení demise do rukou Klause slíbil, že jeho vláda už nebude nic důležitého podnikat. O novém kabinetu jednají ODS, TOP 09 a VV. Klaus končícímu kabinetu poděkoval, podle něj svou úlohu zvládl. To si myslí i Fischer, který to přičítá dobré komunikaci, kterou vláda zavedla mezi Strakovou akademií, Hradem a dalšími státními orgány.

Po přivítání na Hradě Klaus pozval končícího premiéra k rozhovoru mezi čtyřma očima. Mluvili spolu zhruba deset minut. Fischer potom řekl, že se nejvíc těší, až bude ustaven nový kabinet. „To bude znamenat opravdovou derniéru, pak přijde ten opravdový odpočinek,“ poznamenal.

Dana Jurásková, ministryně zdravotnictví v demisi:

„Na oslavu to ještě není, protože je ještě brzy, ale rozhodně to bude slavnostní zasedání, přeci jen je to akt, který během svého mandátu děláme poprvé a naposledy.“

Fischer míří do EBRD, Janota se chce živit poradenstvím

Fischerovu vládu jmenoval prezident loni 8. května, původně měla vládnout jen několik měsíců, do říjnových předčasných voleb. Ve Strakově akademii nahradila kabinet Mirka Topolánka (ODS), kterému sněmovna loni v březnu vyjádřila nedůvěru. Volby loni na podzim znemožnilo rozhodnutí Ústavního soudu a politici se smířili s tím, že hlasování se odehraje až v řádném termínu letos na jaře. Bylo jasné, že mandát Fischerova týmu bude podstatně delší, než se předpokládalo.

Fischera na podzim čeká místo ve vedení Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). I někteří další členové kabinetu mají jasno ve své nejbližší budoucnosti. Se státní správou se rozloučí ministr financí Eduard Janota, který se chce živit ekonomickým poradenstvím. V politice dál zůstane ministr vnitra Martin Pecina, který se stal poslancem. Ministr kultury Václav Riedlbauch se chce podle dnešních Hospodářských novin (HN) věnovat výuce na HAMU.

Václav Klaus:

„Já myslím, že se dá zcela jednoznačně říci, že i v té složité situaci ta vláda svou roli splnila.“

Naproti tomu ministr obrany Martin Barták tvrdí, že zatím neví, co bude dělat. Média sice spekulovala o jeho zájmu stanout v čele střešovické vojenské nemocnice, což ale Barták popřel. Jeho jméno padlo i v souvislosti s obsazením místa velvyslance v USA. Mezi kandidáty do Washingtonu ale patří údajně i šéf české diplomacie Jan Kohout. Ten sám ovšem tvrdí, že neví, kde bude pracovat. V HN připustil, že jednou z variant je, že zůstane v nějaké pozici na ministerstvu zahraničí. Na ministerstvu zahraničí zůstane i Juraj Chmiel, dosavadní šéf pro evropské záležitosti, napsaly HN. Také Rút Bízková by ráda dál pracovala na svém ministerstvu životního prostředí. Šéf práce a sociálních věcí Petr Šimerka bude své další působení ještě zvažovat.

Daniela Kovářová, ministryně spravedlnosti v demisi:

„Musím říct, že to byla neuvěřitelná zkušenost. Ani na vteřinu jsem nezapochybovala, že jsem udělala správně, když jsem řekla ano.“

Vláda v demisi bude v pondělí řešit D11

Úřednická vláda byla u řady sledovaných událostí na domácím i zahraničněpolitickém poli. Zdárně ukončila české předsednictví Evropské unii. Byl to premiér Fischer, komu americký prezident Barack Obama loni v září oznámil, že USA upustily od záměru postavit v ČR a v Polsku protiraketový štít. Vláda také mimo jiné rozhodla o tom, že novým eurokomisařem bude dosavadní ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Ve sněmovně kabinet prosadil státní rozpočet na letošní rok a s ním související vládní balíček úsporných opatření.

Po volbách kabinet omezil svou činnost, rozhodnutí však dosud může přijímat. V demisi se poprvé sejde v pondělí, rozhodovat mají například o vyvlastnění pozemků pro dálnici D11 a o zvýšení plateb za státní pojištěnce. Ministři také vyhodnotí postup státu při přípravě na pandemii chřipky.

Jmenování Fischera předsedou vlády bylo překvapením

Šéfa Statistického úřadu nikdo neznal, často se mluvilo o tom, že je to spíš suchý technokrat než státník. Přesto první úkol, který před ním stál, byl ryze státnický: dokončit české předsednictví Evropské unii. Se svým kabinetem to zvládl a ještě sklidil uznání svých evropských protějšků. A hned následovala další výzva v podobě zastavení obřího nárůstu rozpočtových schodků. Ministr financí Eduard Janota proto sepsal seznam úsporných opatření, takzvaný Janotův balíček. Na jeho cestě sněmovnou se však projevila největší slabina Fischerovy vlády. Poslanci, kteří už mysleli na blížící se volby, balíček sice schválili, pak ho ale osekali tak, že z něj nezbylo téměř nic. Celkový dojem z druhé polistopadové úřednické vlády však zůstává pozitivní. Fischerův kabinet i on osobně byli podle průzkumů veřejného mínění mimořádně populární.

Vydáno pod