Některé děti dostanou vysvědčení už dnes

Praha - Ranní ulice leckde zaplní nastrojené děti s kytkami, některé školy totiž rozdávají vysvědčení už dnes. Do konce června pak mají jejich žáci ředitelské volno, a prázdniny se jim tak prodloužily o tři dny. Školy díky tomu mohou dřív začít s letními opravami. Odborníci jako každý rok upozorňují, aby rodiče své potomky netrestali za špatné známky, operátoři na Lince bezpečí přesto očekávají nápor hovorů.

Celkem si půjde v červnu pro vysvědčení přes 1 300 000 žáků základních a středních škol. Pro jedničkáře však obchodníci chystají výhody a slevy až od 30. června. Nejoblíbenějšími dárky za vysvědčení budou zřejmě jako každý rok sportovní potřeby, mobily, elektronika nebo knížky.

Rodiče by však měli reagovat klidně, i pokud školák donese špatné výsledky. „Je dobré se pak hodně soustředit na to, co se povedlo, a případný neúspěch s dítětem probrat, ptát se na to, co se přihodilo, jestli potřebuje nějakou pomoc, a společně naplánovat, co by v příštím pololetí dítěti mohlo pomoci,“ uvedla Hana Petráková z Linky bezpečí.

Na dřívější konec školního roku zareagovali také městští policisté, hlavní město posílilo hlídky u přechodů před školami. Policisté také zvýší kontroly v restauracích, prověřovat budou hlavně podávání alkoholu mladistvým.