Ministerstvo dopravy zveřejnilo platy svých náměstků

Praha – Ministerstvo dopravy jako první ze všech podobných úřadů zveřejnilo exkluzivně pro Českou televizi celé platy svých náměstků a ředitelů. Přesto má snaha o transparentnost úskalí, úřad totiž nedodal přesné výše odměn, které byly vrcholným manažerům vyplaceny. Ty přitom mohou v přepočtu na člověka přesáhnout až sto tisíc korun.

Nejlépe placeným náměstkem ministra Pavla Dobeše je veřejnosti málo známý Petr Sedláček, který má na starosti oblast alternativního financování dopravní infrastruktury. Měsíčně dostává tabulkový plat 33 810 korun, k tomu má třicetitisícové osobní ohodnocení a ještě víc než dvacetitisícový příplatek za vedení. Podobné položky vykazují i platy dalších náměstků: „Záleží samozřejmě na tom, kolik odpracovali let ve státní správě, na tom je pak závislá výše tabulkového platu. Ten se obecně pohybuje kolem třiceti tisíc korun. Příplatky za vedení jsou asi kolem dvaceti tisíc a zbytek je osobní ohodnocení,“ vypočítává mluvčí úřadu Martin Novák.

Zveřejněná čísla zároveň vykazují snahu vedení ministerstva dorovnávat všem náměstkům plat do podobné celkové výše, která dosahuje průměrně osmdesáti tisíc korun. Například Jiří Žák má nejvyšší základní mzdu přes 35 tisíc korun, ale příplatek za vedení i osobní ohodnocení jsou u něj nižší. Opačně je na tom náměstek pro ekonomiku Lukáš Hampl, nižší základní plat mu dorovnává osobní ohodnocení až 32 tisíc korun a taky jednadvacetitisícový příplatek za vedení. „Základní tarif je konstantní, zatímco ostatní příplatky závisí na každém ministrovi. Přesto lze říci, že se moc neliší, například ministři Šmerda i současný ministr Dobeš je stanovili téměř ve stejné výši,“ doplňuje mluvčí resortu.

Mzdy náměstků ministerstva dopravy
Zdroj: ČT24/Ministerstvo dopravy

Rozdíl tak je v udělování odměn. Zatímco Radek Šmerda náměstky odměňoval štědře, za víc než měsíc ministrování Pavla Dobeše se zatím jeho podřízení bonusu nedočkali. Předchůdce současného šéfa úřadu totiž vyplatil celkem 670 tisíc korun svým šesti nejbližším podřízeným, tedy v průměru mohl každý dostat přes 111 tisíc za půl roku. Jenže přesná čísla už instituce říct nechce: „Nemáme co skrývat v základním platu. Odměny ale neznám, náměstci se nerozhodli je zatím zveřejnit,“ konstatuje Martin Novák.

Právě způsob zveřejnění se na ministerstvu řešil už u základních mezd. „Právo zaměstnance je jedna věc, názor ministra je druhá věc. Proto jsme to sladili tak, že jsme na ministerstvu všichni dopředu podepsali, že se zveřejněním souhlasíme,“ vysvětluje jeden z náměstků Daniel Bartek a dodává: „Mně ten nápad připadá správný, a jestli se to stane vzorem pro ostatní ministerstva, tak bychom byli pyšní, že jsme se stali vlajkovou lodí takového nápadu.“

Úřad zároveň ukázal i platy dalších vedoucích představitelů. Například mzdy trojice ředitelů, kteří spadají přímo pod ministra, se pohybují mezi padesáti až padesáti pěti tisíci korunami. Vrchní ředitelé pak průměrně dostávají skoro sedmdesátitisícovou měsíční položku, ředitelé odboru na účtu najdou vždy asi 56 tisíc korun a vedoucí jednotlivých oddělení průměrně 41 tisíc.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)
Vydáno pod