Klaus jmenuje v pondělí Nečase premiérem

Praha - Prezident Václav Klaus jmenuje v pondělí dopoledne předsedu ODS Petra Nečase premiérem. Nečas, kterého Klaus už dříve pověřil jednáním o novém kabinetu, skládá koalici ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV). Klaus dnes v Partii televize Prima řekl, že Nečase přijme v 10 hodin dopoledne na Pražském hradě. Nečas posléze dostane čas, aby vládu složil a prezident jmenoval ministry. Potom teprve poběží měsíční lhůta na to, aby kabinet předstoupil před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o vyslovení důvěry. Vznikající koalice ODS, TOP 09 a VV má v dolní komoře 118 z 200 hlasů.

„Číslo 118 je téměř neskutečné, téměř nevídané,“ podotkl Klaus. „Vládu potřebujeme z řady důvodů. Je tu Damoklův meč v podobě státního rozpočtu,“ pokračoval prezident. Zpochybnil také vyjádření vyjednavače VV Víta Bárty, který serveru iDnes řekl, že v současnosti je šance na přímý vstup VV do kabinetu asi pětinová. „Nevím, zda je to blufování,“ uvedl Klaus.

Klaus naznačil, že Nečasovi přímo nebude mluvit do toho, kdo by se měl stát ministrem. Ke sporu o obsazení křesla ministra financí, o němž již několik dnů píší média, Klaus obecně poznamenal, že ministr financí je silná pozice, nicméně podle něj to závisí také na tom, jak silný je premiér. „To je spojená nádoba,“ poznamenal. Současně ale s ohledem na vlastní zkušenost, kdy byl po listopadu 1989 československým ministrem financí a později předsedou české vlády, přiznal: „Já bych řekl, že jsem měl 2,5 roku větší šanci leccos rozhodnout jako ministr financí, než skoro šest let jako předseda vlády,“ řekl Klaus.

Podle médií soupeří o funkci ministra financí ODS a strana TOP 09, která by na něj chtěla prosadit svého místopředsedu Miroslava Kalouska, který už ministrem financí byl v koaliční vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS). Části ODS se ale podle médií nelíbí, že by Kalousek měl mít takovou moc. 

Klaus přijal v pátek demisi Fischerovy úřednické vlády

Současné jednání o kabinetu označil prezident za „idylku“ ve srovnání s tím, co prý zažíval ve funkci premiéra a předsedy ODS v 90. letech s tehdejšími předsedy KDU-ČSL Josefem Luxem a Občanské demokratické aliance Janem Kalvodou. V pátek Klaus přijal demisi úřednické vlády Jana Fischera. Bude vládnout ale do doby, než bude jmenovaný nový kabinet. V praxi to znamená, že po jmenování Nečase předsedou vlády bude mít Česko dočasně dva premiéry. Podobná věc se stala již v minulosti a neznamená to, že by panovalo dvojvládí. Praxe je taková, že Nečas bude jen sestavovat vládu a Fischerův kabinet bude spravovat zemi.

Ze zákonů ale není zcela zřejmé například to, zda oběma premiérům náleží premiérský plat, ochranka a diplomatické výsady. Bude potřeba také rozhodnout, kde bude premiér Nečas sídlit. V novodobé historii ČR to nebude poprvé, kdy země bude mít nakrátko dva předsedy vlády. V červenci 2004 prezident Klaus jmenoval premiérem Stanislava Grosse (ČSSD) s úkolem sestavit vládu. Více než týden, než byl jmenován Grossův vládní tým, ještě zemi vládl tehdejší odstupující premiér Vladimír Špidla (ČSSD).

Dva premiéry při střídání vlád měla země i na přelomu let 1997 a 1998, kdy tehdejšího předsedu kabinetu Klause střídal Josef Tošovský, a po volbách v roce 2006, kdy vládu sestavoval tehdejší šéf ODS Topolánek, zatímco zemi prozatímně spravoval odstupující kabinet Jiřího Paroubka (ČSSD).

Povolební vyjednávání
Zdroj: ČT24