Armáda koupila předražený vrtulník za 111,5 milionu korun

Praha - Armáda v roce 2006 objednala bezpilotní špionážní vrtulník pro misi v Afghánistánu za 46 milionů korun, později místo něho koupila za dalších 65,5 milionu korun jiný systém, který ale podmínkám v misi technicky nevyhovuje. Vyplývá to ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), kterou má dnes projednat vláda. Informaci přinesl deník Právo.

Vojenská policie mezi lety 2005-2008 koupila pro Útvar speciálních operací (SOG) působící v Afghánistánu tzv. mobilní pozorovací a identifikační systém do tropických oblastí SR 200 a SR 100. Jedná se o malé špionážní vrtulníky s připevněnými kamerami. Podle zprávy NKÚ byla smlouva v hodnotě 46 milionů korun uzavřena 26. června 2006, tedy těsně před volbami. Od konce roku 2006 do října 2007 se ale odehrály celkem čtyři změny ve financování akce a cena se znásobila na celkovou sumu 111,5 milionu korun.

Kontroloři ve zprávě uvedli, že dodavatel, státní podnik LOM, který původně americké vrtulníky modernizoval, ministerstvu navrhl výměnu modulů ze dražší model SR 20. Podle zjištění NKÚ přitom nový systém nebyl kvůli malé nosnosti, krátkému doletu a nedostatečné době letu vhodný. Vojenskou policii na nedostatky upozornil i SOG. „Dodávka tohoto modulu byla přesto na základě dodatku smlouvy ze dne 27. listopadu 2007 uskutečněna,“ uvádí zpráva NKÚ.

Ministerstvo obrany cenu překračující původní částku o více než 142 procent vysvětluje dodatečnou výbavou. „Systém musí být schopen fungovat nezávisle na jakékoli další podpoře. Nestačí tedy samotný nákup vrtulníků, ale také dalších komponentů důležitých pro správnou funkci,“ řekla mluvčí ministerstva Lucie Kubovičová. O zakázce prý rozhodovala vojenská policie.

Vojenská policie
Zdroj: ČT24