Vláda zrušila nákladný projekt výstavby v ÚVN

Praha – Vláda zrušila plánovaný projekt výstavby nových pavilonů v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Zrušení stavby za 1,3 miliardy korun vláda odůvodnila mimo jiné napjatým rozpočtem ministerstva obrany, pod něž ÚVN spadá. Dalším důvodem bylo vyjádření antimonopolního úřadu, který varoval před možným napadením veřejné soutěže na projekt ze strany neúspěšných uchazečů, pokud by byl projekt kvůli úsporám pozměněn.

Stavba nových budov v areálu nemocnice měla být pilotním PPP projektem, na němž si měl stát otestovat spolupráci se soukromým sektorem. Kabinet již dříve plánovaný projekt kvůli nutným rozpočtovým úsporám výrazně omezil. „Samozřejmě nebude realizován. Bude zrušen,“ uvedl Nečas. „Naším primárním cílem bylo dosáhnout úspor či ukončení projektu bez rizika arbitráží. PPP projekty mají určitě budoucnost, jen se musí lépe vybírat, kde je lze použít,“ dodal ministr obrany Alexandr Vondra.

Aby se vyhnula případné arbitráži, zaplatí ÚVN za zrušení projektu firmě, která měla výstavbu realizovat, jednorázovou sumu 143 milionů korun. Jedná se o částku, již konsorcium Prague Military Hospital Consession vynaložilo na přípravu výstavby, vysvětlil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Zastavení projektu vládě již dříve doporučilo vedení ministerstva obrany. Jedním z důvodů byly nutné škrty v rozpočtu resortu, který se podobně jako další ministerstva potýká s šetřením v důsledku hospodářské recese. Při doporučení se obrana ale řídila i stanoviskem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Varoval nás, že soutěž na projekt, který jsme museli kvůli úsporám loni pozměnit, by byla napadnutelná,“ řekl na konci června generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita.

Projekt provázely mediální spekulace o jeho předražení. Původně se totiž hovořilo o celkových nákladech ve výši 800 milionů korun, v průběhu let ale jeho cena několikrát stoupla. V areálu (ÚVN) se měly postavit podzemní garáže, bazén a tříhvězdičkový hotel pro rodiny válečných veteránů. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) na konci minulého roku rozhodl o seškrtání projektu, celkové náklady na stavbu nových pavilonů tak měly klesnout.

Po Vondrově zásahu měl místo ubytovny pro střední zdravotnický personál vzniknout multifunkční pavilon následné péče, upustilo se od výstavby bazénu, o realizaci ubytovny hotelového typu mělo být rozhodnuto v budoucnosti. Původní záměr odsouhlasila už vláda Mirka Topolánka v roce 2007, soutěž pak vyhrálo konsorcium Prague Military Hospital Consession, v němž má čtvrtinový podíl stavební gigant Metrostav. Smlouvu s ním stvrdila úřednická vláda Jana Fischera loni pár dní před volbami.