Červenec bude teplotně nadprůměrný, meteorologové varují před požáry

Praha – Většinu července se budou odpolední teploty šplhat až ke 30 stupňům Celsia, nejhezčí počasí bude prvních deset dní v měsíci. Od pátečního poledne do neděle večer hrozí v Čechách a na jihu Moravy až třiatřicetistupňová vedra. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes varoval i před požáry. Příliv velmi teplého vzduchu od jihu ukončí v neděli zvlněná studená fronta, kvůli nadprůměrným teplotám se vyskytnou i občasné bouřky z horka. Na srážky jinak bude červenec chudý, více zapršet by mělo až koncem měsíce.

Prvních deset červencových dní bude jasných a slunečných, odpoledne se rtuť teploměru vyšplhá až ke 33 stupňům. Přeháňky se mohou ojediněle vyskytnout jen kolem 5. července, nejvyšší denní teploty pak poklesnou na 21 až 27 stupňů. Noci ale budou výrazně chladnější, po západu slunce mohou lidé naměřit jen 12 stupňů. „Bouřky by měly být spíš lokální záležitostí, nebudou se vyskytovat každý den a na celém území,“ řekl ČT meteorolog z ČHMÚ Jan Šrámek.   

Kvůli horkému a suchému počasí na začátku prázdnin vzroste i nebezpečí vzniku požárů. Odborníci proto nedoporučují rozdělávat v přírodě oheň, kouřit nebo používat přenosné vařiče. Ve druhé dekádě bude počasí proměnlivé, polojasno budou střídat přeháňky a bouřky. Stále však bude velmi teplo, až ke 32 stupňům. Postupně se mírně ochladí také přes den, kdy meteorologové předpovídají 21 až 27 stupňů.

Rozhovor s Janem Šrámkem (zdroj: ČT24)

Noci budou chladné, na konci července může být jen 10°C

V období od 21. července bude polojasné počasí s občasnými přeháňkami a bouřkami pokračovat, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 23 až 29 stupni. Koncem měsíce už ale přijde více srážek. V noci se přitom může ochladit jen na deset stupňů, a nejspíš se tak potvrdí pranostika, která na 26. července praví: svatá Anna – chladna zrána.

Ve dnech, kdy teploty šplhají ke třicítce, radí odborníci lidem více odpočívat, dodržovat správnou životosprávu a řešit věci s klidem. V horku mnozí trpí bolestmi hlavy. Úlevu jim přitom může přinést bouřka, chvíle před jejím vypuknutím ale jsou pro organismus zatěžující. Změna tlaku před bouří vadí hlavně lidem s nemocným srdcem, s vysokým tlakem, epileptikům a astmatikům.

  • Horké léto autor: Drahoslav Ramík , zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1004/100348.jpg
  • Horké léto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1004/100345.jpg