Odbory trvají na zvýšení platů zdravotníků

Praha – Zdravotnické odbory trvají na růstu platů všech pracovníků ve zdravotnictví v příštím roce o deset procent. Stejné navýšení požadují i pro pracovníky sociální péče. Vláda slíbila právě před půlrokem podpisem memoranda na ukončení protestní odborové akce Děkujeme, odcházíme nárůst platů lékařů a dalších pracovníků zdravotnictví o desetinu. Zdravotní pojištovny se ale už nechaly slyšet, že příští rok chtějí zaplatit nemocnicím za léčení o pět procent méně než letos. Odbory se obávají, že nemocnice na zvýšení platů nebudou mít. Hrozí podle nich sociální nepokoje. Případné demonstrace zatím prý nejsou na pořadu dne, odbory chtějí vyjednávat. Další strategii určí na schůzce zdravotnického týmu tripartity koncem září.

„Vzhledem k tomu, že pro letošní rok byli řešeni pouze lékaři v oblasti memoranda a pro příští rok je tam příslib navýšení platů lékařů o deset procent, tak my deset procent pro personál ve zdravotnictví požadujeme jako nepodkročitelné minimum,“ uvedla předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Pokud zdravotní pojišťovny sníží úhrady o pět procent, v reálu to podle Žitníkové bude pro nemocnice a další zařízení znamenat pokles příjmů téměř o 13 procent vzhledem třeba k nárůstu DPH. Za té situace by nebylo podle předsedkyně možné sliby vlády plnit. „Jsme na začátku vyjednávání, chceme teď na kritickou situaci upozornit a nebudeme zatím členy vyzývat k účasti na demonstraci. Chceme s vládou vyjednávat,“ řekla Žitníková.

Místopředsedkyně svazu Ivana Břeňková doplnila, že v sociálních službách je situace ještě horší. Odborový svaz má petici k odměňování zaměstnanců v sociálních službách, kdy žádá, aby zaměstnanci byli placeni také podle tarifních tabulek, kterými se řídí odměňování zdravotníků. Letos sociální služby dostaly zhruba o deset procent nižší dotace od státu a kraje to dorovnaly ze svých rozpočtů, proto platy letos neklesly. Pro příští rok by podle odborů měla jít do sociální sféry na platy dotace státu osm a půl miliardy, aby přidáno o deset procent dostali také pracovníci sociální péče.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva zdravotnictví jsou ale podobné scénáře předčasné, konečné rozhodnutí o úhradách totiž ještě nepadlo. „Běží takzvané dohadovací řízení mezi jednotlivými poskytovateli péče a zdravotními pojišťovnami. My do těch jednání budeme moci vstoupit až někdy ke konci září,“ řekl ČT mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Se zvýšením platů lékařů a dalších zdravotnických pracovníků ale ministerstvo pro příští rok počítá. Deset procent však teď odborářům rozhodně neslíbí. „Vzestup mezd pro příští rok nějaký bude, v tuto chvíli se ale nedá odhadnout jeho výše,“ dodal.