Handicapovaní v Praze mají nové mikrobusy

Praha - Handicapovaní v Praze mají lepší dopravní spojení na úřady nebo do nemocnice. Město totiž dál rozšířilo už zavedený systém mikrobusů na zavolanou. Zároveň přidalo taky stálé asistenty, kteří těžce postiženým pomáhají  a to nejen s nástupy a výstupy. Dosud tuto službu v metropoli nabízelo devět upravených dodávek, od dnešního dne jich bude jezdit o pět více.

„Cílem služby je zvýšit dostupnost nabídky přepravy i cestujícím s vyšším stupněm postižení, a tím zlepšit podmínky pro setrvání v přirozeném prostředí vlastního domova,“ uvedl radní pro sociální oblast Jiří Janeček (ODS). Důvodem navýšení počtu mikrobusů je podle něj velká poptávka po službě. Zájemci se dosud museli objednávat až několik týdnů předem. „I 14 vozů je pořád málo, ale zlepší se dostupnost služby,“ řekl Janeček.

Mikrobusy jsou vybaveny zvedací plošinou pro vozíčkáře, do vozu se jich vejde až šest. S sebou si můžou vzít i doprovod. Součástí nabídky je i výpomoc asistenta. V případě potřeby pomůže handicapovaným s převlékáním, doprovodí je k vozu a případně i k lékaři. „Dá se říci, že vozidla budou používaná v těch nejtěžších případech,“ doplnil Janeček.

Reportáž Zuzany Hálové (zdroj: ČT24)

Postižení za přepravu i s asistentem zaplatí stejný poplatek jako v běžné městské dopravě, tedy 26 korun a v prvním městském pásmu 32 korun. Pomoc mohou využít nově i lidé z obcí kolem Prahy, které se nacházejí v prvním vnějším tarifním pásmu PID, tedy například z Říčan, Černošic, Hostivic nebo Roztok.

„Stávající služba neobsluhovala území mimo Prhau, tohle je kvalitativní posun, jak dále integrovat zdravotně postižené do běžného života,“ řekl Pavel Procházka pověřený řízením organizace ROPID. „Postižení budou moci po zavolání očekávat službu doprovodu přímo z bytu na místo určení,“ doplnil Procházka.

Služba je velmi vytížená a je určena pro držitele průkazů ZTP a ZTP-P a společnost ROPID, která v Praze a okolí organizuje dopravu, za ní zaplatí ročně 4,2 milionu korun.

Objednávka přepravy
Zdroj: ČT24