Nový pramen Vltavy už je přístupný i turistům

Kvilda - Turisté na Šumavě se od dnešního dne snadno dostanou k jednomu ze skutečných pramenů Vltavy. Nově k němu vede 120 metrů dlouhá stezka na kůlech, kterou dnes zástupci šumavského národního parku otevřeli pár kilometrů od obce Kvilda. Místní i vědci věděli, že dosud navštěvovaný pramen Vltavy není ten skutečný. Nemohli se ale shodnout, který z ostatních pramenů vybrat. Prameniště navíc leží ve druhé bežně nepřístupné zóně národního praku. Volba nakonec padla na přibližně 800 let starou odvodňovací štolu středověkého dolu v Černé hoře. Voda proto obsahuje vysoké množství stříbra, má mít léčivé účinky a váže se k ní několik legend. Kdo se například napije ze skutečného pramene Vltavy, zplodí do roka syna nebo dceru.

Pramen Vltavy, k němuž chodili návštěvníci do teď, představoval jakousi náhražku. „To bylo jen takové symbolické místo. Protože se o skutečný pramen nejednalo,“ uvedl ředitel správy Národního parku Šumava František Krejčí. V původním prameni je sice voda z Vltavy, dostává se tam ale několik set metrů dlouhým potrubím ze skutečného praměniště. Těch jsou stovky, správci národního parku ale vybrali ten nejlépe dostupný pro veřejnost.

Stezka začíná u jedné z turistických tras. Ochranáři o jejím otevření jednali dva roky. Návštěvníci se po kompromisu k pramenu dostanou po dřevěných schodech a lávkách. Chodník k pramenu navíc lemuje naučná stezka Fenomén horské přírody. Z ní se turisté dozvědí více o vývoji Šumavy. Návštěvníci se mohou také podívat na vzácné rostliny, které se v těchto místech nacházejí. Jednou z nich je například prudce jedovatý a celkem vzácný oměj šalamounek.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Prameny Vltavy patří už dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější místa Šumavy. Každý rok se k nim vydá průměrně přes půl milionů turistů.

Nová poloha pramene Vltavy
Zdroj: ČT24
Vydáno pod