Volné dny byly na silnicích plné tragédií

Praha – Dosud nejtragičtější období roku 2010 končí. Od pátku do úterý během prodlouženého víkendu zahynulo na českých silnicích 26 lidí, další dva lidé přišli o život na železnici, když vkročili pod vlaky. Nejtragičtější byl s osmi mrtvými pátek. V úterý, kdy končily svátky, byly silnice o poznání klidnější než v předchozích dnech – přestože mnoho lidí cestovalo domů po volných čtyřech dnech. Přesto zahynuli hned tři lidé – všichni v autě, které na přejezdu nedalo přednost vlaku.

Především v sobotu představovalo cestování po republice noční můru nejenom kvůli všudypřítomným nehodám. Téměř všichni vyrazili na dovolenou nebo na výlet a uvázli – auta stála na dálnicích D1 i D5 nebo na vytížených silnicích I/3 a I/8. Cestovat se přitom nedalo ani vlakem, nejdůležitější tah z Prahy do Ostravy na celý den zablokovala nehoda u Olomouce – ta se obešla bez obětí.

Návrat z volných dnů byl už bezproblematický. Provoz na problematických silničních tazích byl plynulý, průjezdná už je také hlavní železniční trať.

Reportáž Luboše Rosího a Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Krvavé statistiky

Více lidí než letos na začátku prázdnin zahynulo pouze v roce 2005. Kromě řidičů a spolujezdců v osobních autech zahynuli na silnicích také čtyři cyklisté, tři řidiči motocyklů a jedna chodkyně. Mezi mrtvými je i jeden Němec, který při cestě na kole na Mostecku narazil do stromu, při srážce dvou aut se také zranili tři Nizozemci.

Docela nejvíc smrtelných nehod se na začátku prázdnin stalo ve Středočeském kraji, kde zemřelo osm lidí. V Jihočeském kraji přišlo o život pět lidí, v Jihomoravském kraji přišli čtyři a v Moravskoslezském tři lidé. „Velkou roli hrálo počasí. Podepsalo se zejména na pátečních a sobotních nehodách, kdy řidiči byli utahaní a malátní,“ podotkl ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Dosud poslední nehoda se stala v Písku u železniční zastávky Písek-Dobešice, kde řidič starého peugeotu vjel na přejezd chráněný výstražnými světly pod rychlík vedený těžkou dieselovou lokomotivou. Při srážce zahynuli v autě tři lidé.

Policejní akce nepomohly a neochránily

Policie připravila na první dny prázdnin na 150 dopravněbezpečnostních akcí. Žádná z nich dostatečně nezabrala – v pátek zemřelo osm lidí, v sobotu sedm, v neděli čtyři, v pondělí dva a v úterý tři. Průměrně za pět dnů včetně úterý zemřelo téměř pět lidí, během letošního prvního pololetí přitom byl dlouhodobý průměr zhruba 1,6.

Po úspěšných Velikonocích, kdy zahynulo historicky málo lidí, byla policie nadšena z výsledku svých bezpečnostních akcí. Nyní, když přítomnost policistů k ničemu nevedla, vzkázal ředitel dopravní policie Leoš Tržil: „My jsme už dopředu avizovali, že prázdniny každoročně vychází jako podstatně horší období.“

Peugeot 309 a Bardotka 749.121 u Písku
Zdroj: Drážní inspekce