Nákup trolejbusů pro ústeckou MHD se zpozdí, evropské peníze nebudou

Ústí nad Labem – Nové trolejbusy dostane ústecký dopravní podnik nejméně o rok později, než se původně předpokládalo. Na nákup šestnácti vozidel totiž dostane podstatně menší příspěvek z evropských fondů, než se očekávalo. Část dotací zrušila Regionální rada soudržnosti kvůli právním nejasnostem. Dopravní podnik přesto nová vozidla chce a navíc chce zavést nový odbavovací systém, pro který rovněž počítal s evropským příspěvkem. Společnost a ústecký magistrát na ně tak budou muset sehnat podstatně více peněz.

Zavedení nového odbavovacího systému a nákup nových trolejbusů měly stát dohromady 235 milionů korun. Evropské fondy měly pokrýt zhruba 85 procent celkové částky, nakonec ale zaplatí zhruba 60 procent nákladů. Magistrát s dopravním podnikem budou muset z jiných zdrojů získat téměř 60 milionů korun. Podle ředitele dopravního podniku Tomáše Krause si firma pravděpodobně vezme úvěr.

Ústecké trolejbusy potřebují rychle nahradit. Vozidla jsou zastaralá – průměrný věk přesahuje patnáct let, některé trolejbusy pamatují 80. léta minulého století. Jeden z nich se v roce 2006 vzňal za jízdy s cestujícími. Město však na obnovu vozového parku nemá již delší dobu peníze, vloni muselo dokonce odříct plánovaný nákup deseti trolejbusů. Jeden krátký dvounápravový trolejbus stojí zhruba osm milionů korun, třínápravový ještě asi o polovinu víc.