EK si oficiálně vzala pod lupu okolnosti privatizace OKD

Praha – Okolnosti privatizace ostravské společnosti OKD z roku 2004, kdy stát prodal svůj menšinový státní podíl v černouhelné společnosti včetně hornických bytů jejímu většinovému vlastníkovi společnosti Karbon Incest, začala oficiálně vyšetřovat Evropská komise. S odvoláním na Jakuba Haase z tiskového odboru ministerstva financí o tom píše dnešní vydání deníku Právo. Kdy Evropská komise rozhodne, v tuto chvíli není jasné. Stejně tak i případné dopady jejího stanoviska.

Komisaře podle listu zajímá, zda se český stát při této privatizaci nedopustil nedovolené veřejné podpory ve prospěch soukromé společnosti, když svůj podíl prodal za netržní cenu. Na EK se loni v září obrátilo Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ a právě na základě jeho stížnosti nyní komise šetří, zda byla privatizace v pořádku. Sdružení zastupuje nájemníky, kterým současný vlastník, skupina RPG Industries, spojovaná s průmyslníkem Zdeňkem Bakalou, nechce byty prodat.

Byty OKD spolu s ostatním majetkem firmy získala firma Karbon Invest za zhruba 4,1 miliardy korun a mimo jiné se je zavázala přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům za netržní cenu. Karbon Invest pak koupila společnost RPG Industries a byty nyní vlastní její dceřiná společnost RPG Byty.

Jakub Haas, tiskový odbor ministerstva financí

„Ano, jedná se už o oficiální šetření Evropské komise. Ministerstvo financí v minulých dnech odpovědělo (na dotazy EK) prostřednictvím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Nyní čekáme, zda si úřad nevyžádá doplňující informace.“

Byty OKD byly oceněny hluboko pod tržní cenou

Podle předsedy sdružení BYTYOKD.CZ Romana Macháčka, usilujícího o jejich prodej stávajícím nájemníkům, byly byty oceněny hluboko pod tržní cenou. Nedovolenou podporu vidí v tom, že stát tyto byty prodal za netržní cenu s tím, že byty mohou za netržní cenu následně odkoupit jejich nájemníci. To se však dodnes nestalo a proto se sdružení obrátilo na Brusel.

Sdružení také podle listu ve své stížnosti uvedlo, že stát při privatizaci nechal znaleckým posudkem ocenit jen tři z celkových 32 dceřiných firem OKD a tudíž ty zbylé podle něj dostala soukromá společnost prakticky zadarmo.

Roman Macháček
Zdroj: ČT24