Koalice chce zavést bič na drobné zlodějíčky, bojí se ale zahlcení soudů

Praha – Vyjednávači vznikající koalice se sice shodli na zavedení centrálního registru přestupků, který by pomohl dostat před soud drobné zlodějíčky, zatím ale není jasné, zda se ho povede zavést do praxe. V takovém případě by totiž hrozilo zahlcení soudů. Koalice si pomocí registru chtěla došlápnout na pachatele opakovaných drobných krádeží – třeba v obchodě nebo vykradače aut.

Koalice zastává princip třikrát a dost – za tři drobné přestupky by měl nově pachatel putovat před soud. „V této chvíli jsou drobní zlodějíčci vítězi nad režimem, protože i kdyby je někdo honil, tak je pak zase pustí. Takže už je ani nikdo nehoní a my jsme všichni rukojmí lumpů a kapsářů,“ uvedl kandidát na ministra vnitra Radek John (VV). 

Shoda zatím panuje na tom, že by měl vzniknout centrální registr přestupků, ze kterého by bylo ihned jasné, zda zlodějíček kradl už v minulosti. ODS, TOP 09 a Věci veřejné ale zatím nevyřešily, které přestupky se mají do systému započítávat. Třeba podle Zdeňka Zajíčka (ODS) by tam neměly spadat opakované dopravní přestupky. 

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Vyjednávači navíc zatím nevyřešili, jak zavést centrální registr do praxe a nezahltit přitom soudy a věznice, které už se teď potýkají s nedostatkem místa. Jedno řešení nabízí předseda Obvodního soudu pro Prahu 1 Libor Vávra – v zahraničí prý takové spory rozhoduje volený spoluobčan, tedy člověk, který požívá důvěry u místních lidí - může to být třeba majitel obchodu nebo právník. 

Na řešení těchto sporů mají ale ještě koaliční strany dost času, centrální registr přestupků totiž plánují zavést do dvou let. Nápad na zavedení trestnosti přestupků přitom není nový, už před lety ho prosazovali bývalí ministři vnitra a spravedlnosti Stanislav Gross a Pavel Němec.