Ministerstvo prověří naši odolnost vůči naočkovaným chorobám

Praha – Ministerstvo zdravotnictví chce vědět, jestli není třeba Česko plošně přeočkovat proti příušnicím a jiným nemocem. V příštím roce proto chystá takzvaný imunologický přehled, který ukáže, jestli jsou lidé pořád odolní vůči chorobám, proti kterým byli v minulosti naočkovaní. Impulsem byla pro hlavního hygienika epidemie příušnic v Ústeckém kraji, kde od začátku roku zaznamenali už přes tisícovku případů.

Proti příušnicím se v Česku očkuje v 15. měsíci života od roku 1986. Dnešní mládež by tak proti této nemoci měla být chráněná. Nejvíc nakažených na Ústecku ale bylo mezi lidmi od 15 do 19 let. U sedmi procent z nich se navíc objevily komplikace. Krajský hygienik proto spustil ve čtyřech okresech Ústecka mimořádné přeočkování, které epidemii zastavilo.

„S věkem a s dobou od očkování imunogenicita určitým způsobem klesá,“ řekla ČT imunoložka z Fakultní nemocnice Motol Jitka Škovránková. Hlavní hygienik Michael Vít proto naplánoval na příští rok v Česku tak zvaný imunologický přehled. Reprezentativnímu vzorku populace se odebere krev a její rozbor ukáže, jestli má na příušnice dost protilátek. Z imunologických přehledů se navíc zjistí, jestli neklesá odolnost i na další nemoci jako jsou například spalničky, černý kašel nebo zarděnky.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)