Kam s dítětem o prázdninách? Pomáhají babičky i zaměstnavatel

Praha – Dva měsíce prázdnin jsou pro děti nejhezčím obdobím v roce. Rodičům naopak začínají starosti, kam své ratolesti dát, když zrovna není tábor nebo babička a na paní na hlídání nejsou peníze. Pokud to zaměstnavatel dovolí, mohou si vzít dítě do práce. Někteří řeší hlídání i tím, že zůstanou doma, jako kdyby byly děti nemocné. V poslední době jsou také stále více populární takzvané příměstské tábory.

Rodiče řeší léto s dětmi i nastřádanou dovolenou. „Střídáme se s manželkou v práci. Máme jednu společnou dovolenou, a to je všechno,“ popsal Jan Hunar. Nejlépe jsou na tom rodiny, kde pomáhají hlídat prarodiče. Kdo takovou možnost nemá, bere si děti i do práce. Záleží ale na zaměstnavateli, jestli dítě v práci povolí. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánky Filipové ale zaměstnavatel musí respektovat zákonné předpisy: „Například když se jedná o režimové pracoviště se speciálním bezpečnostním režimem.“

Nejlépe jsou na tom rodiče, kteří pracují v kanceláři. „Prázdninový provoz je samozřejmě znát, proto jsme se s našimi zaměstnanci domluvili na individuálním přístupu. Máme detailní plán dovolených a ve výjimečných případech dovolujeme vzít do práce i dítě,“ dodala personální ředitelka Sodexo – Řešení pro motivaci Zuzana Jiránková.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Cena za den hlídání se pohybuje od tří set do tří tisíc korun

Strojvedoucí nebo prodavačka mají většinou smůlu. Rodičům tak nezbývá nic jiného než si sehnat hlídání. Cena se ale pohybuje od tří set až do tří tisíc korun za den. Někteří proto zůstávají doma, jako kdyby byly děti nemocné. Z této dávky je placených jen devět kalendářních dní. Zbytek sice mají rodiče v práci omluvený, doma jsou ale zadarmo.