Oprava poškozeného úseku D5 potrvá týdny

Bor (Tachovsko) - Silničáři ulevili silnicím vedoucím podél uzavřeného úseku dálnice D5 mezi 119. a 128. kilometrem tím, že dopravu převedli do protisměrné poloviny dálnice. Poté, co se v úterý ve směru na Prahu zvlnila vozovka, museli řidiči jezdit po objížďce přes Novou Hospodu, Holostřevy a Benešovice. Samotná oprava poškozeného úseku, na kterém extrémní vedra zvedla panel a vytvořila třicet centimetrů vysoký hrbol, může podle silničářů trvat týdny.

Vozovka se vzedmula v kopci na 122. kilometru za čerpací stanicí Shell a mostem, zhruba v polovině mezi sjezdem na Bor a Benešovice. Betonové i asfaltové silnice jsou podle ŘSD dimenzovány na 50 stupňů Celsia. Poškozený úsek je na západ a teploty se tam pohybovaly na povrchu k 80 stupňům.

Oprava začne za několik dnů. „Určitě tam bude muset dojít k odfrézování. K tomu je ale nutné mít přesnou zprávu od laboratoře, stejně jako při jiných opravách,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Experti musí říci, zda je to problém až do podloží, nebo jen konstrukční vrstvy, a podle toho se řeší oprava, soutěží dodavatel a připraví projekt.

Telefonát Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Poškození vozovky způsobily vysoké teploty, které nadzvedly betonové panely v místě jejich styku s asfaltem. Na vozovce vznikl zhruba 40 centimetrů široký hrbol, podobný zpomalovacímu prahu.

Podle Vápeníkové nejde o zcela nevídanou záležitost. K podobným deformacím došlo v Německu i Francii, v Česku se v roce 2006 v horku zdeformovala vozovka dálnice D1.

Vydáno pod