Korupci kolem pandurů bude šetřit česko-rakouský tým policistů

Praha - Policie začala vyšetřovat nákup obrněných transportérů Pandur, který provází podezření z korupce. Deníku Mladá fronta Dnes to potvrdila nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Případem se prý bude zabývat společný tým českých a rakouských policistů. Na možnou korupci při nákupu obrněných transportérů upozornil deník v polovině února, když zveřejnil tajně natočené rozhovory s bývalými manažery rakouské firmy Steyr, která transportéry vyrábí. Oba manažeři hovořili o provizích z obchodu pro politické strany.

Policie už případ prověřovala několik měsíců - kriminalisté zjišťovali, zda mají kauzu skutečně otevřít. To se nyní příkazem Vesecké stalo. „Dnes zahájeny úkony dle trestního řádu. Zítra řeším společný tým s kolegy z Rakouska,“ napsala nejvyšší státní zástupkyně v textové zprávě. 

Manažeři na pořízených videozáznamech mluvili o provizích, které museli za dodávku stovky transportérů přislíbit. Řeč byla zejména o bývalém ministrovi obrany a budoucím náměstku ministra vnitra Martinu Bartákovi (ODS), který smlouvu o nákupu pandurů podepsal. S manažery se setkal i bývalý premiér Stanislav Gross, místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) a bývalý ministr obrany Karel Kühnl. Všichni už dříve jakoukoliv možnost korupce odmítli. 

S lobbisty pracujícími pro rakouskou firmu Steyr se podle MfD sešel v roce 2006 i tehdejší premiér Jiří Paroubek s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem. Ti pak připustili, že se s Andrejem Surňákem a Jiřím Kryšpínem skutečně setkali, prý ale nevěděli, že pracují pro výrobce pandurů.

O nákupu 199 pandurů rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD), součástí smlouvy byla i opce na dalších 35 transportérů. Celková hodnota zakázky byla přes 20 miliard korun. Nakonec ale vláda Mirka Topolánka (ODS) od původní smlouvy odstoupila a nakoupila 107 transportérů za 14,4 miliardy.