Úplatkářství přijde exposlance na 100 tisíc, potvrdil soud

Praha - Pražský městský soud uložil bývalému poslanci za ODS Vladimíru Doležalovi definitivní stotisícový peněžitý trest za to, že se dopustil nepřímého úplatkářství. V roce 2004 si podnikateli Michaelu Dvořákovi řekl o úplatek 800 000 korun za to, že mu díky svým stykům zařídí prodloužení nájemní smlouvy. Doležal považuje verdikt za nesmyslný a zváží dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Máme za to, že vina byla jednoznačně prokázána,“ prohlásil předseda odvolacího senátu Bohuslav Horký. Svědčí o ní zejména nahrávky Doležalových telefonních odposlechů. Soudu se však podle Horkého nepodařilo zjistit, komu chtěl bývalý poslanec částku předat. „Mohl si ji chtít ponechat i pro sebe,“ uvedl soudce.

Případ začal na podzim 2004. Podnikatel Michael Dvořák údajně chtěl, aby vršovická radnice změnila své rozhodnutí a prodloužila mu nájemní smlouvu na pozemek, kde provozoval autobazar. Přes svého spolupracovníka se obrátil na tehdejšího poslance Doležala. Na setkání s politikem potom dorazil vybavený policejním odposlechových zařízením a nahrál Doležala, jak například říká: „To já oťuknu, co za to hoši chtějí.“

Bývalý poslanec své výroky vysvětluje tím, že pouze sliboval zjistit, jaké podmínky radnice k prodloužení nájmu určuje. Horký však toto vysvětlení považuje za „zcela nepřijatelné a v rozporu s logikou“.

Podle původní obžaloby chtěl Doležal finanční částku pro zastupitele Prahy 10 a člena ODS Tomáše Hrdličku. U Hrdličky ale soudy v prvním kole procesu dospěly k závěru, že žádný úplatek nežádal, a pravomocně ho obžaloby zprostily. Soudy se Doležalovým případem zabývaly čtyři roky. Obvodní soud ho nejprve třikrát osvobodil, odvolací senát však kauzu vždy vrátil k novému projednání. Doležal se v roce 2006 vzdal poslaneckého mandátu. V současnosti pracuje na úřadu městské části Prahy 15 jako tajemník.