ČSSD musí vystoupit z izolace, a to i s Paroubkem

Praha – Výsledek květnových voleb do parlamentu byl podle člena stínové vlády ČSSD Vladimíra Špidly způsoben úzkým vymezením strany směrem k voličskému spektru. Strana se podle názoru Špidly příliš „izolovala“ a ztratila původní „průřezový charakter“, který v důsledku znamenal voličskou podporu pouze některých skupin obyvatel. ČSSD by podle bývalého předsedy, premiéra i evropského komisaře měla stanout v čele širokého sociálnědemokratického hnutí, které v sobě zahrne skupiny od levicových liberálů přes zelené až ke křesťanským stranám. V odpoledním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu se Špidla vyjádřil i k osobě Jiřího Paroubka a k jeho dalšímu působení ve straně.

Vladimír Špidla v Radiožurnálu prohlásil, že Jiří Paroubek by měl zůstat v ČSSD, nicméně do vysokých funkcí by se ale zatím vracet neměl. 

Špidla pro Radiožurnál

„Jiří Paroubek je nepochybně silná politická osobnost bez ohledu na to, že jeho politické výsledky jsou sporné. Sociální demokracie by ho neměla trvale ztratit, ale myslím si, že období v uvozovkách karantény jsou delší než několik měsíců, kdy se můžete s úspěchem vracet. Teď po pár měsících by to nebylo rozumné z žádného hlediska.“

Vladimír Špidla ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Špidla: ČSSD nemá představu o budoucnosti a hají stávající stav

„Pro ČSSD je důležité, aby překročila svůj úzký rámec, aby se stala jádrem sociálnědemokratického hnutí,“ vysvětloval Špidla, „a usilovala o politiku ve prospěch evropského sociálního modelu,“ dodal. Strana podle něj také ztratila důvěryhodnost, protože hájí status quo a nemá představu o své budoucnosti. Na příkladu lidovců poté naznačil, že setrvání ve stávajícím proudu může vést ke značnému volebnímu neúspěchu. Špidla se v hodnocení volebního výsledku již dříve nechal slyšet, že ČSSD by při prohlubování problémů mohla dokonce během 50 let zaniknout.

Vladimír Špidla:

„My považujeme evropskou integraci za strategický projekt, na kterém závisí kvalita života ČR a naše životní úroveň, proto v něm chceme být aktivní. “

Po vypršení mandátu evropského komisaře pro zaměstnanost a sociální záležitosti se Špidla v únoru 2010 vrátil z Bruselu zpět do České republiky. Své zkušenosti z bruselské politiky bude chtít využít při angažmá ve stínové vládě. „Myslím si, že evropská politika, jak ji vedou pravicové strany, je příkladem ztracených příležitostí. My jsme v Evropě a být v ní aktivní a účinní má velký smysl. Vidím to jako důležitou agendu a jsem rád, že ji mohu rozvíjet,“ řekl. O kandidatuře do stranického vedení na budoucím kongresu prý někdejší šéf ČSSD z let 2001 až 2004 neuvažuje.

Vydáno pod