Ředitele Lesů ČR vozí drahý soukromý řidič

Praha - Generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky vozí soukromý řidič, který své služby Lesům měsíčně fakturuje. Podnik vedený Svatoplukem Sýkorou tak změnil dlouholetou praxi, kdy pro ředitele a jeho sekretariát jezdili jen zaměstnanci. Státní podnik vloni v březnu se soukromým řidičem podepsal mandátní smlouvu na měsíční odměnu 40 000 korun. Ale například letos v květnu Lesy služby řidiče stály pětačtyřicet tisíc. Dokládá to faktura, jejíž kopii jsme získali.

„Výše odměny je důvěrnou záležitostí a nebudeme tuto informaci zveřejňovat,“ prohlásil mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Státní podnik neodpověděl ani na otázky, proč soukromého řidiče vlastně najal a kolik řidičů má teď ředitelství k dispozici. „Počty zaměstnanců na konkrétních pracovních místech jsou vnitřní personální záležitostí podniku a nebudeme je zveřejňovat,“ dodal Boublík.

V minulosti pro generálního ředitele Lesů jezdili dva řidiči - zaměstnanci. „Počet dvou řidičů pro užší vedení firmy byl dostačující,“ řekl Jiří Novák, bývalý generální ředitel Lesů ČR. „Byl jsem s tím spokojený a myslím, že to fungovalo dobře,“ přidal se Kamil Vyslyšel, další bývalý ředitel Lesů.

Reportáž Michaely Jandekové a Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Jednoho ze dvou původních řidičů Lesy přeřadily na jinou pozici – podle našich informací do skladu. Jak vyplývá z mandátní smlouvy, najatý řidič ke své práci využívá firemní auto. Státní podnik poslal pouze písemné odpovědi. Reakci před kamerou mluvčí Zbyněk Boublík odmítl.

Faktura
Zdroj: ČT24