V Chebu a Mariánských Lázních budou dopravní terminály

Cheb – V Chebu a Mariánských Lázních vytvoří Karlovarský kraj nové dopravní terminály. Ty vznikají u nádraží, takže cestující mohou rychleji přestupovat z vlaků do regionálních autobusů nebo městské hromadné dopravy. Součástí terminálů bývají také parkoviště pro osobní auta. Terminály v Chebu a Mariánských Lázních by měly vzniknout v příštích dvou letech, jejich stavba bude stát celkem 192 milionů korun, většina peněz půjde z evropských fondů.

Stavba chebského terminálu bude dražší, přijde na 117 milionů korun. Na rozdíl od Mariánských Lázní nemá město zrekonstruované nádraží, bude se proto více stavět. „Projekt doplní současné nádraží o moderní dynamické prvky. Ve středu terminálu vznikne šestiúhelníková budova s informacemi pro cestující, občerstvením a úschovna kol. To vše s bezbariérovým přístupem, což platí i pro mariánskolázeňský terminál. Kolem budovy rozmístíme zastávky MHD,“ uvedl náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil.

V Mariánských Lázních budou po otevření terminálu jinak uspořádána autobusová stání, bude možné snáz zaparkovat auto, přednádražní prostor by měl zezelenat, bude pohodlnější i pro chodce. „Stane se – což platí také pro Cheb – reprezentativní vstupní bránou do města,“ poznamenal Navrátil.

Další terminál ve významném regionálním uzlu Sokolově se již staví. Začal vznikat v březnu, hotov by měl být na konci letošního roku. Před nádražím, které nedávno prošlo rekonstrukcí, vzniká autobusové nádraží se čtrnácti stáními a parkoviště asi pro 90 automobilů. Budova nádraží poskytne zázemí potřebné pro provoz dopravního terminálu. Součástí informačního systému budou i dvě velkoplošné informační tabule.