Pod vlivem drog způsobili řidiči už desítky nehod

Praha - Pod vlivem drog způsobili řidiči od začátku roku 69 nehod. Dalších osm zavinili motoristé, kteří užili současně drogu a alkohol, vyplývá to z údajů policie a odborníků na dopravu. V minulých letech policie ve svých statistikách nehody, které způsobili řidiči pod vlivem drog, neuváděla. Podle statistik ministerstva dopravy se loni stalo takových nehod 129, předloni 109 a v roce 2007 to bylo 70 nehod. Ze statistiky ministerstva vyplývá, že nejvíce těchto nehod se stalo v Praze.

Na problém řidičů, kteří před jízdou užili drogu, se policisté více zaměřili od počátku letošního roku. Veronika Benediktová z policejního prezidia uvedla, že policisté absolvují například školení, aby takové řidiče poznali. Testry na drogy totiž stojí několik stovek korun, proto se kontroly nedělají u každého řidiče, ale jen u podezřelých. Navíc se jedná jen o orientační zkoušku, proto musí přistižený řidič ještě na krevní rozbor, který u soudu slouží jako důkaz. Za jízdu pod vlivem drog hrozí až roční a při opakování tohoto deliktu až tříleté vězení.

Podle Ústavu soudního lékařství v Brně se řidiči pod vlivem drog například zvýší puls a je citlivý na oslnění. Poté, co účinek drog odezní, může mít deprese a halucinace. Řidiči, kteří před jízdou užili kokain, jezdí velmi rychle, jsou citliví na oslnění, nervózní, podráždění a agresivní. I oni mají deprese a často mění rychlost jízdy, neboť mají pocit, že musí ujet domnělému pronásledovateli, tvrdí odborníci.