Český tým bude cvičit afghánské vojáky

Praha – Česká republika pošle do Afghánistánu výcvikový a poradní tým, který se bude starat o výcvik afghánských vojáků. Padesátičlenný tým, který bude nově působit v provincii Vardak, odjede do asijské země v září. Česko vysláním nového týmu nenavyšuje již schválený počet vojáků pro letošní rok. O úmyslu informoval náčelník generálního štábu Vlastimil Picek po setkání s předsedou vojenského výboru NATO Giampaolem Di Paolou.

Armáda uvádí, že celkový počet nasazených vojáků v misi ISAF dosáhne v září 533 osob. Česká armáda na základě požadavku NATO posílí také skupinu, která má na starost výuku pilotů vrtulníků.

Generál Giampaolo Di Paola:

„Generál Petraeus (nový velitel afghánských spojeneckých sil) potřebuje v Afghánistánu zejména instruktory výcviku, což my zase komunikujeme dále do spojeneckých zemí, tedy že je nutné se soustředit na výcvik, investovat do afghánské armády a do afghánské policie.“

Reportáž Michala Schustera (zdroj: ČT24)

Předseda vojenského výboru NATO Giampaolo Di Paola dnes po jednání s náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem řekl, že Severoatlantická aliance bude do mezinárodní operace v Afghánistánu i nadále žádat hlavně příspěvek k výcviku tamních sil.

„Požadavky NATO na příspěvky ČR v tomto a příštím roce jsou stejné jako pro všechny spojenecké země. Je to naplňování výcvikové mise v Afghánistánu,“ uvedl Di Paola. Kolik vojáků by aliance po Česku chtěla, přesně neuvedl. Je to podle něj suverénní rozhodnutí každé členské země. „Čím víc, tím lépe,“ dodal ale vzápětí a ocenil fakt, že Češi svůj podíl neomezují.

Giampaolo Di Paola
Zdroj: ČT24