Češi tráví často dovolenou na obytných člunech

Praha - Nový trend na dovolených v Česku: půjčit si motorový obytný člun a vyrazit na řeku. V Česku je splavněno celkem asi 500 kilometrů říčních úseků. Lidé od vody říkají, že by rádi nalákali třeba i Němce a Nizozemce, kde má tento druh plavby dlouhou tradici. Tomu ale zatím brání hlavně nízký stav vody. Třeba v Ústí je Labe možné přejít téměř suchou nohou.

Na palubě malého obytného člunu čtyři lidé - nový druh rekreace, která začíná zajímat stále víc Čechů. Zatímco dřív šlo o drahou zábavu pro uzavřenou komunitu, dnes je plavba po řece dostupná i cenově. „Dneska to zkouší noví a noví a každý rok jich přibývá - a je to čím dál zajímavější,“ řekl cestovatel Martin Charvát.

Půjčení malého motorového člunu vyjde na zhruba 15 tisíc korun za týden. A co je pro řadu lidí ještě zajímavější, k řízení lodi do délky 7 metrů a výkonu 5 koní není třeba žádné speciální oprávnění. Stačí si vyzkoušet, jak s člunem zajet do vrat přečerpávacích komor a je možné vyrazit. „Začíná to fungovat a je vidět, že prosperují ty společnosti, které půjčují lodě,“ prohlásil Petr Kožený z Marina Vltava.

Malé množství vody na Labi Němce odrazuje

Zázemí podél českých řek se neustále rozrůstá. Hlavně na Labi a na Vltavě vznikají nové maríny. Přesto je pořád nesrovnatelné se zeměmi, kde má rekreační plavba dlouhou tradici, třeba s Německem nebo s Nizozemím. Právě na německé a holandské turisty spoléhají majitelé místních marín. Chtěli by jich do Česka nalákat víc. To se ale zatím příliš nedaří. „Loni jsme to pocítili v druhé půlce srpna, přestaly nám jezdit lodě s německou klientelou na Prahu a jednoznačně to zavinilo malé množství vody v Labi,“ podotkla Lenka Cinková z Mariny Labe.