Nečasova vláda nebude tajit, jak který ministr hlasuje

Praha - Vláda chce už od svého druhého zasedání zveřejňovat, jak její ministři hlasovali. Místo prostého poměru hlasů tak bude mít veřejnost k dispozici seznam jmen, které byly pro a proti. Týkat by se to mělo všech rozhodnutí o majetku, dotacích, veřejných zakázkách a dalších hlasování o utrácení veřejných peněz. Ke stejnému kroku chce kabinet vzápětí vyzvat i městské, obecní a krajské rady. Vláda tak chce přispět k větší průhlednosti svého rozhodování o utrácení státních peněz a o veřejných zakázkách.

Vláda chce jít příkladem radám měst, obcí a krajů. Ty musejí podle zákona zveřejňovat, jak hlasovali jednotliví zastupitelé, ale pro radní to už neplatí. Některým hejtmanům by hlasování po jménech v krajské radě nevadilo, i když mají své výhrady. „My máme radu jednobarevnou, tak tady to hlasování nebývá takový problém,“ libuje si středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Naopak jihočeský hejtman Jiří Zimola považuje rozhodnutí vlády za ryzí populismus: „Důležitější je obsah a důležitost toho vlastního rozhodnutí než samotná forma.“

Primátoři varují před komplikacemi

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Česká televize oslovila primátory pěti největších měst, jestli na výzvu vlády přistoupí. Šéfové magistrátů Prahy a Brna se nechtěli vyjádřit. Ti ostatní tvrdí, že zveřejňovat hlasování městských rad po jménech jim nevadí, ale přinese to komplikace. Už proto, že jejich jednání je ze zákona neveřejné. „Na jednání se vyskytuje spousta údajů o občanech tohoto města, jejichž kauzy se projednávají, a bez jejich souhlasu je nemůžeme zveřejnit,“ upozorňuje například primátor Plzně Pavel Rödl (ODS).

„V okamžiku, kdy zveřejníte hlasování a nedáte k tomu komentář, proč někdo hlasoval tak, a nemůže k tomu dát důvody, tak si myslím, že by to ztrácelo význam,“ varuje zase ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD). Nutné bude také koupit pro každou radu hlasovací zařízení. Podle primátorů, ale i starostů menších měst a obcí by to navíc žádný zásadní průlom v boji s korupcí nebyl. O rozpočtu, majetku a výdajích totiž rozhoduje zastupitelstvo, ne městská či obecní rada.