Rodiče tolerovali záškoláctví, nyní můžou jít do vězení

Ostrava - Manželé z Ostravy nedohlíželi na řádnou školní docházku svých tří dětí, díky čemuž jejich potomci zameškali dohromady stovky hodin. Nyní za to můžou jít rodiče do vězení. Kriminalisté už pár obvinili z ohrožování výchovy mládeže.

Rodiče neodradilo ani to, že už v minulosti byli za stejný čin odsouzeni. Soud jim tehdy nařídil obecně prospěšné práce. Právě proto, že se nepoučili, mohou nyní skončit ve vězení až na dva roky a děti v ústavech.

„Manželům klademe za vinu, že děti do školy neposílali od loňského září do poloviny letošního dubna,“ uvedla mluvčí severomoravské policie Soňa Bradáčová. U dvou dětí učitelé evidují víc jak 130 neomluvených hodin. Třetí školák zameškal asi polovinu.

Podobné případy nyní policisté řeší často. Například 430 vyučovacích hodin bezdůvodně před lety zameškala ve škole desetiletá dívka z Moravské Ostravy. Policie proto obvinila její osmadvacetiletou matku. Ta navíc zanedbala i lékařskou péči o tříletou dceru. Nechodila s ní na pravidelné prohlídky a očkování.

Rekord v počtu zameškaných hodin pravděpodobně v Ostravě drží dívka z Radvanic. Během školního roku 2005/2006 stihla zameškat 620 vyučovacích hodin. Policie z ohrožování výchovy mládeže obvinila její prarodiče, kteří školačku mají svěřenou do péče.

Záškoláctví je problém, se kterým se policisté setkávají stále častěji. V Ostravě proto už před lety v rámci městské policie vznikl speciální tým složený z policistek, které se věnují zejména této problematice. Počet záškoláků zvyšuje pravidelně vždy v období Vánoc. Kromě toho, že si děti přivydělávají prodejem na trzích či rozdáváním letáků, soustřeďují se i v blízkosti velkých nákupních center.

Záškoláctví je celostátní problém. Například radnice v Břeclavi se v roce 2004 rozhodla v boji proti záškolákům přitvrdit a rodičům za neomluvené hodiny ve škole pozastavuje vyplácení sociálních dávek a podává na ně i trestní oznámení.