Žluté vlaky RegioJet potěší cestující Wi-Fi připojením

Plzeň – V evropských spojích, například v německých rychlovlacích ICE nebo ve francouzských TGV Thales, je Wi-Fi připojení standardem už přes dva roky. Internetové připojení ve vlacích mají nyní k dispozici i čeští cestující. Ani po třech letech příprav ale nejsou tím, kdo novinku přináší, České dráhy. Zatímco dominantní dopravce projekt stále ještě nespustil, jeho konkurent, společnost RegioJet, umožňuje cestujícím připojit se na volně šířený Wi-Fi signál ve svých žlutých vlacích nově na trati mezi Plzní a Domažlicemi.

Po třech měsících zkušebního provozu hodnotí RegioJet technologii jako jednoduchou a funkční. Po Olomouckém, Ústeckém a Jihomoravském kraji nabídli službu nyní i pasažérům na plzeňských tratích. „Použití internetu ve vlacích je opředeno jakýmsi tajemstvím, ale my jsme byli až překvapeni, jak je to vlastně jednoduché,“ uvedl ředitel RegioJet Jan Paroubek.

Internetové připojení během cesty vlakem slibovaly i České dráhy. Původně takovou možnost měli mít cestující v pendolinu už na jaře 2009. „ČD se touto otázkou zabývají dlouhodobě. Loni došlo k určitému posunu, vyhlásili jsme veřejnou zakázku,“ řekl mluvčí ČD Radek Joklík, v jaké fázi projekt je. Testovací provoz prý bude spuštěn na konci léta, nejdříve jen v jedné soupravě pendolina, později i v šesti zbývajících.

Reportáž Luboše Rosího a Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

„Náklady by se měly pohybovat u částky 20 milionů za pětiletý provoz a realizaci v sedmi jednotkách pendolino,“ počítá Joklík, na kolik služba České dráhy přijde. Jan Paroubek z RegioJet uvádí podstatně nižší čísla: „Okolo šedesáti tisíc korun stála instalace zařízení, měsíční provoz se pohybuje v tisícikorunách, zhruba do pěti tisíc korun.“

Srovnání uvedených nákladů je ale problematické vzhledem k zatím rozdílným tratím, na kterých spoje jezdí, i různým používaným soupravám. Zatímco jedno zařízení společnosti RegioJet pokryje Wi-FI připojením celou malou vlakovou soupravu, v případě pendolin odborníci očekávají, že zařízení bude nutné instalovat do každého ze sedmi vozů zvlášť.

Vlaky RegioJet
Zdroj: ČT24
Vydáno pod