Ředitelství silnic a dálnic musí ministerstvo informovat o všech uzavírkách

Praha – Ministerstvo dopravy chce vědět o každé uzavírce na silnicích, o které Ředitelství silnic a dálnic rozhodne. Zajímají ho i ty krátkodobé, o kterých až dosud ředitelství rozhodovalo samo. Změna pravidel je reakcí na nedávnou smrtelnou nehodu u Brna, která se stala v blízkosti opravy silnice. Uzavírku kritizoval šéf dopravní policie i ministerstvo dopravy. Změnu odsouhlasil ještě ministr Fischerovy vlády Gustav Slamečka. Nový ministr dopravy Vít Bárta v tom podle mluvčího problém nevidí.

Silnice jsou v těchto dnech v obležení dělníků. Ústřední automotoklub aktuálně registruje přes 500 dlouhodobých uzavírek. Asi největší nebezpečí pro řidiče představují jednodenní či dvoudenní omezení. Těch jsou další desítky. „Uzávěrka způsobí trošku jinou dopravní situaci, se kterou řidič nepočítá, takže to může přinášet určitou nervozitu,“ vysvětlil mluvčí Ústředního automotoklubu Pavel Kuchálik.

„Značení musí být dostatečně zřetelné, dostatečně přizpůsobené očekávanému chování některých řidičů a eventuálně i jejich neznalostem. Musím říct, že se nedoceňují důsledky nerozhodnosti a určité snahy po zjednodušení,“ upozornil František Lehovec ze Stavební fakulty ČVUT.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Impulzem ke změnám byla nehoda u Brna

K osudnému podcenění podle ministerstva dopravy a policistů došlo 8. července na křížení dálnic D1 a D2 u Brna. Dva dny po tragickém víkendu na silnicích se tady kvůli opravě tvořily kolony. Policisté sice provoz usměrňovali, řidič kamionu je však nerespektoval a narazil do osobního auta a 63letou ženu zabil. Podle šéfa dopravní policie byla krátkodobá uzavírka zvolena špatně.

I proto se nyní pravidla změní. „Nastavil se nový program tak, aby i o těch krátkodobých bylo ministerstvo dopravy i inspektor Ředitelství silnic a dálnic informován, aby byla šance ještě ovlivnit případné zvolené termíny,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Strategii vítá i ředitel dopravní policie Leoš Tržil. „V každém případě bude větší přehled o uzavírkách. I ty krátkodobé uzavírky budou plánovány v návaznosti na dopravně bezpečnostní situaci,“ prohlásil.

Ředitelství silnic a dálnic si stojí za svým

Podle Ředitelství silnic a dálnic to byla uzavírka, která byla dostatečně bezpečně zajištěná, a chybu udělal především řidič kamionu. Hlásit ministerstvu i krátkodobé uzavírky prý může přinést komplikace. „Schvalovací proces může mít vliv na samotné zahájení oprav a zrealizování uzavírky,“ varovala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. „Právo veta ministerstvo dopravy v tomto ohledu má. Nicméně povinnost je nově brána jako informační,“ doplnil Ptačinský.

Dopravní nehoda na křížení dálnic D1 a D2 u Brna
Zdroj: ČT24