Dobrodruh plaval 20 dní ve Vltavě, aby pomohl handicapovaným

Praha - Do Žlutých lázní v Praze doplaval v sobotu odpoledne anglický dobrodruh Paul Whitaker. Na cestě po Vltavě z Českých Budějovic ho během 20 dní čekalo 175 kilometrů, a to všechno jen proto, aby pomohl mladým handicapovaným lidem. Whitaker tak ukončil poslední etapu benefičního plavání Vltava Asistence 2010. Vybrané peníze pomůžou handicapovaným získat osobní asistenty nebo různé pomůcky. Na břehu statečného plavce přivítala jeho rodina a přátelé. Přijeli i rodiče z Británie.

Whitaker je aktivní sportovec, profesionálně se věnoval triatlonu. Vodu však nikdy neměl rád, plavání mu dokonce nikdy pořádně nešlo. Obavy z vody zmizely až v pubertě. Nyní ve svých 40 letech překonává sám sebe, když za 20 dní uplaval ve Vltavě 175 kilometrů. „Vltava je výborná, jako vždy. Užíval jsem si dneska každý kilometr,“ prohlásil unavený, ale šťastný plavec.

Paul Whitaker

Narodil se v roce 1969 v jižní Anglii. Do České republiky přijel v roce 1994 jako učitel angličtiny. Učil v Karviné a v roce 1998 se přestěhoval do Prahy. Nyní působí jako lektor, školitel, překladatel a autor výukových textů. Podnikl cestu kolem světa, závodil i na automobilovém šampionátu v Anglii. Jeho vášeň pro adrenalinové sporty ho přivedla i k bungee jumpingu, parašutismu, paraglidingu a potápění.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Posledních pět kilometrů zdolal Paul Whitaker za hodinu a čtvrt. „Nejtěžší den byl minulý týden v úterý, byla bouřka, silný protivítr, byli jsme na Orlíku,“ uvedl Whitaker.

Uvědomovali si to i jeho fanoušci, kteří na něj čekali v cílové rovince. Na plovárně nechyběli ani ti, kterým Paul svým výkonem pomáhá, tedy členové občanského sdružení Asistence. Plaváním jim Paul vydělal desetitisíce korun. „Je to úžasné. Kéž by takových lidí bylo víc,“ uvedla jedna z přihlížejících vozíčkářek.