Dárci krve dostanou jen 160 Kč - zatajovali nemoci, aby si vydělali

Praha – Ministerstvo zdravotnictví se chystá limitovat částku, kterou budou moci dárci za odběr krve nebo jejích složek dostat. Soukromá centra totiž v současnosti vyplácí za odběr jednorázově stovky korun, a lidem se tak dárcovství stává vedlejším příjmem. Jenže lidské tělo podle mezinárodních smluv nesmí být zdrojem výdělku. Nově by tak náhrada měla být odvozena z minimální mzdy a činit by mohla třeba 160 korun.

Za hodinu na transfuzním lůžku v soukromém centru si pacient za odběr plazmy vydělá čtyři sta korun. „Myslím, že to je výhodné pro obě strany. Finanční částka je motivační pro lidi, aby chodili darovat,“ tvrdí pacient Sanaplasmy Ostrava. „Je to finanční kompenzace za ztrátu času, na jejich regeneraci, na dopravné,“ vysvětluje výši částky vedoucí lékař Sanaplasmy Blahomír Kuča.

Ministerstvu zdravotnictví se ale nelíbí, že by mohlo být darování motivováno finančními příjmy. Nově chce proto dárce odměňovat maximálně dvěma procenty z minimální mzdy, tedy 160 korunami. „Je to základní kompenzace. Neměla by být tak vysoká, aby lákala ty dárce z finančních důvodů,“ tvrdí mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. I nadále však lidé dostanou například párek, oplatku, džus nebo vitamíny.

Dárci zatajují nemoci, aby si vydělali

Podle mezinárodních smluv navíc lidské tělo ani nesmí být zdrojem výdělku. „Má to hlavně zdravotní důvod, protože krev a krevní deriváty jsou bezpečnější od bezplatných dárců, u nich není ta finanční motivace,“ vysvětluje Sršeň. Statistiky totiž ukazují, že dárcům, kteří si peníze vezmou, až třikrát častěji lékaři při samotném odběru zjistí žloutenku typu C.

Primář transfuzní jednotky Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Turek:

„Některé informace nám ten dárce musí říct sám o sobě, proto není vhodné, když je motivován finančně. Je tedy motivován, aby nějaké informace zatajil.“

Lékaři soukromých center ročně provedou přes půl milionu odběrů. Za tu dobu sem zavítá přes 50 tisíc lidí. Nemocniční transfuzní jednotky se ale těší ještě větší oblibě. Navštíví je přes 220 tisíc osob za rok, počet odběrů je však zhruba stejný.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod