Programové prohlášení vlády dostává konkrétní obrysy

Praha – Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) finišuje se sepsáním programového prohlášení. Jednotlivá ministerstva už svoje priority a záměry odeslala dopisem na Úřad vlády. V řadě bodů tak zpřesňují půdorys programového prohlášení, padesátistránkovou koaliční smlouvu. Nečas chce mít vládní programové prohlášení hotové do 4. srpna. O šest dní později, 10. srpna, by sněmovna měla hlasovat o důvěře Nečasově kabinetu, tvořeného ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými.

Například ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje přísnější kontroly práce na černo. Inspektorům z úřadu práce už nebudou stačit jen čestná prohlášení, firmy si přijdou prověřit osobně. Více kontrolovat se budou také agentury, které zaměstnávají cizince.

Od podzimu zamíří kontroloři přímo do domácností zjišťovat, co ti, kteří pobírají sociální dávky, skutečně vlastní. Výplata dávek bude také nově závislá na tom, jestli dotyčný posílá své dítě do školy; dávky v nezaměstnanosti pak budou vázány na aktivitu nezaměstnaného. Ministr práce Jaromír Drábek  (TOP 09) doufá, že v tom budou nápomocna i školská zařízení. Další novinkou by mohla být možnost uzavření dohody o provedení práce namísto dosavadních 150 hodin ročně až na 300 hodin ročně.

Resort spravedlnosti staronového ministra Jiřího Pospíšila (ODS) zase připravil návrh, který by umožnil mladistvé pachatele brutálních trestných činů izolovat od společnosti – soudy by jim mohly ukládat ochranné léčení, které není časově omezeno. Dále se chce Pospíšil zasadit o posílení práv obětí trestných činů.  Dostat odškodné by pro ně mělo být jednodušší. „Například u trestného činu znásilnění dnes oběť dostane finanční náhradu za zničené šaty, ale už nemůže dostat finanční zadostiučinění za trauma, který ji pachatel způsobil,“ uvedl Pospíšil. Ministerstvo chce také navýšit počet notářů zhruba o třetinu, čímž by se měly zkrátit průtahy v jednáních.

Ministerstvo dopravy pod vedením Víta Bárty (VV) už chystá odklad zavedení elektronických vinět pro osobního auta. Podle platného zákona mají viněty nahradit nalepovací dálniční známky už od ledna, koalice se ale rozhodla papírové známky ponechat i pro další léta. Pro nákladní dopravce, kteří platí mýtné, chystá ministerstvo rozšíření mýtné povinnosti z dálnic i na silnice nižších tříd. Ujasnit se ale ještě musí, kdo bude peníze vybírat, komu půjdou, a vypracovat výjimky třeba pro popeláře nebo školní autobusy.

A resort financí? Dopis z pera ministra financí Miroslava Kalouska je tradičně o tom, co všechno je třeba seškrtat. Vláda třeba v budoucnu hodlá omezit zvyšování důchodů tak, aby se přizpůsobovaly jen růstu cen. Dosud se zvedání důchodů kromě inflace započítává i třetina růstu reálných platů. Plán se ale musí ještě v koalici projednat a zahrnout do celkové reformy penzí.