Ve Frýdku-Místku je autoškola pro tělesně postižené

Frýdek-Místek - Ve Frýdku-Místku začala nově fungovat autoškola pro tělesně postižené. Doposud museli handicapovaní lidé z Moravskoslezského kraje dojíždět do Brna nebo Pardubic. Autoškola spolupracuje s místním sportovním klubem vozíčkářů a má zatím dva studenty. Nová autoškola je i šancí pro dvacetiletého Matěje, který má dětskou mozkovou obrnu a postižené obě nohy.

Chodí tak jedině s pomocí berlí. Auta měl vždycky rád, a teď si tak dokonce plní svůj sen, učí se řídit. A novou šanci, jak si udělat řidičák, přivítal.

„Tak jsem se prostě rozhodl, že zúročím zkušenosti, které mám za 20 let praxe a že to prostě zkusím,“ řekl majitel autoškoly Karel Mader. Spolupracuje s klubem tělesně postižených. Frýdecko-místecká autoškola je pro lidi s handicapem zatím jediná svého druhu v celém Moravskoslezském kraji.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Auto pro tělesně postižené je jiné v tom, že má ruční ovládání řízení, takže vlastně vůbec nešlapete na pedály. Je tam namontovaná páka, která ovládá brzdu a plyn a potom na řídící páce pomocí speciální elektroniky ještě ovládáme spojku,“ uvedl předseda Sportovního klubu vozíčkářů ve Frýdku-Místku Radomír Krupa. Podle Madera je možnost změny té úpravy podle postižení člověka.

Handicapovaní lidé, kteří mají o autoškolu zájem, můžou na základě žádosti od některých nadací dokonce získat příspěvek na výuku.