Heathrow ztratilo pozici dvojky, na špici je stále Atlanta

Londýn/Peking - Mezinárodní letiště v Pekingu se posunulo na druhou příčku v počtu odbavených pasažérů na světě. V červnu odbavilo přes 6 milionů cestujících, což je o dvacet procent nárůst oproti loňsku. Sesadilo tak dosavadní dvojku londýnské Heathrow. Na špici největší letišť se stále drží americká Atlanta. Z letiště Heathrow, které je nejvytíženějším letištěm v Evropě, odletělo v červnu 5,78 milionu cestujících, téměř stejný počet jako před rokem. Počet pasažérů na letišti Stansted však klesl o 5,2 procenta.

Podle leteckého publicisty Martina Velka k nižšímu počtu odbavených cestujících na Heathrow přispěla islandská sopka, která výrazně omezila provoz na evropských letištích a potom asi to, že východní Asie je z leteckého hlediska rozvojové území. Ekonomická krize se také výrazně projevila v letecké dopravě. Situace se zlepšuje zejména na východě, Evropa stále ztrácí.

Provozovatelé předních evropských letišť hlásí smíšená čísla o počtu přepravených cestujících. Na letištích provozovaných britskou společností BAA se v červnu počet pasažérů snížil o 1,7 procenta na 9,5 milionu. Na letištích německé firmy Fraport naopak počet cestujících stoupl o 11,8
procenta na 9,2 milionu a ve Frankfurtu byl dokonce pro tento měsíc  rekordní, kde se v červnu zvýšil o sedm procent.

Telefonát Martina Velka (zdroj: ČT24)