V Británii odhalili nový Joyster a nejlepším výrobcem aut je tam Škoda

Londýn - Česká automobilka Škoda je v Británii nyní považována za nejlepšího výrobce aut. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu, který zveřejnil spotřebitelský časopis Which? Car. Magazín provedl průzkum mezi 64 000 vlastníky aut a všímal si poměru mezi kvalitou a cenou, servisu, služeb po nákupu auta i spolehlivosti. Škoda v průzkumu odsunula na druhé místo Lexus a na třetí Mazdu. Britský magazín Auto Express naopak zase odhalil připravovanou Škodu Joyster, která bude postavena na základech typu Volkswagen Up! a do prodeje se dostane v roce 2012.

Vedle Joysteru se tak na silnicích objeví i podobný Volkswagen a Seat. Pohonem nové škodovky bude vedle benzínového litrového tříválce i tříválcový turbodiesel s objemem 1.2 litru. Předností vozu bude malá spotřeba a nízké emise. Novinka bude existovat i v elektrické verzi. Ta se však objeví později.

List The Daily Telegraph napsal, že o škodovkách se dříve říkalo, že mají akceleraci astmatické želvy, ale nyní zastínily v průzkumu svého majitele, německou automobilku Volkswagen i její prestižní značku Audi.

Škodovka si vedla slušně i v tabulce spolehlivosti, když ze 34 hodnocených výrobců skončila na 12. místě. Tento žebříček zcela ovládli japonští výrobci v čele s Daihatsu před Hondou a Toyotou. Prvním nejaponským výrobcem je na 11. místě Mercedes Benz. Poslední je Land Rover za Alfa Romeo a Chryslerem.

Nejlepším jednotlivým modelem se podle průzkumu stala Honda Accord, mezi vozy střední třídy Mazda 3 a mezi velkými vozy hybrid Honda Insight.