Počasí lámalo rekordy: V Doksanech naměřili 35,7 stupně

Praha - Dnešní teploty v Česku lámaly rekordy. Zřejmě nejvyšší hodnotu naměřili meteorologové v Doksanech v Ústeckém kraji, a to 35,7 stupně. Dosud platný rekord na tamní stanici je čtyři roky starý a činil 34,6 stupně. Na pražském Karlově se teplota vyšplhala na 35,4 stupně. Nejteplejší 22. červenec tam zatím byl v roce 1995, a to 34,8 stupně. Rekordy padaly i na dalších místech republiky. Vedra ale zřejmě brzo skončí - o víkendu teploty spadnou někde až na pouhých patnáct stupňů.

Rekordy dnes padly na 15 stanicích, kde meteorologové měří teplotu minimálně 30 let. Například v Poděbradech rtuť vystoupala na 35,1, což je o šest desetin víc než v roce 1995. O jednu desetinu teplota překonala 15 let starý rekord v Broumově na Náchodsku, kde dnes naměřili 32,3 stupně. V Chotusicích v okrese Kutná Hora bylo 33,9, starý rekord činil 33,3 stupně.

Teplé počasí ale nebude mít zřejmě dlouhé trvání. Podle předpovědi meteorologů se má totiž na konci pracovního týdne ochladit a o víkendu by mohly denní teploty někde spadnout dokonce až k 15 stupňům. Hrozí i silné bouřky, vítr, krupobití a přívalové srážky. Místy může napršet až 50 milimetrů vody a vítr může v bouřkách dosáhnout až 90 kilometrů v hodině.

Vodohospodáři varují: s vodou je třeba v parných dnech šetřit (zdroj: ČT24)

V červenci bylo 9 tropických dní za sebou

I přesto mnozí mluví o letošním červenci jako o velmi teplém. Meteorologové zaznamenali devět tropických dní za sebou, a to v době od 9. do 17. července. V této souvislosti ale uvádějí, že to není nic neobvyklého. Horké vlny, kdy je několik dnů až týdnů přes 30 stupňů Celsia, se vyskytovaly i v minulosti a s největší pravděpodobností budou i v dalších letech.

Přes týden trvající horkou vlnu meteorologové zaznamenali v uplynulých sto letech celkem ve více než 30 případech. Zcela mimořádné trvání měla však horká vlna z roku 1994, uvedl meteorolog Radim Tolasz. Podle něj byla na dvou stanicích tehdy zaznamenána 19 dní za sebou teplota vyšší než 30 stupňů Celsia, na dalších 14 místech trvala tato vlna 18 dní a na 20 stanicích 17 dní.

Červenec sice opanovala tropická vedra, akutní nedostatek pitné vody ale zatím nehrozí. Starostové zejména menších obcí spolu s vodohospodáři ale pro jistotu varují: vodou je potřeba šetřit a zbytečně neplýtvat – hlavně při zalévání zahrad nebo napouštění bazénů. Například ve Středočeském kraji dodavatelé vody prosí lidi, aby před napuštěním bazénu zavolali na zákaznickou linku a informovali je o tom. Stejně tak se doporučuje v případě kropení zahrady vyhnout se špičce okolo páté hodiny odpoledne, kdy je po vodě velká poptávka - mohlo by dojít k poklesu tlaku a tím přerušení dodávky vody. Pokud by přeci jen krize nastala, dodávku vody do obcí pomohou obstarat hasiči.

Vydáno pod