Celníci zabavili čínské zapalovače s hákovými kříži

Praha - Celníci v Praze-Hostivaři ve středu objevili v zásilce z Číny zapalovače s římskou orlicí a hákovým křížem. V minulých dnech zabavili i nože a dýky s touto symbolikou. Zásilka byla určena pro českého příjemce. Celníci zapalovače zabavili kvůli podezření ze spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Za tento trestný čin hrozí až pětileté vězení.

„Zabavili jsme zhruba 6 000 kusů zapalovačů, u kterých je podezření na porušení práv duševního vlastnictví, z nich u zhruba 500 kusů se jedná o zapalovače, které nesly symboly s nacistickou tematikou,“ řekla pro ČT mluvčí generálního ředitelství cel Zuzana Hrubá.

Padělky známých značek nožů a dýk včetně téměř 70 dýk a nožů s vyobrazením hákového kříže a dalších nacistických symbolů zabavili celníci tento týden také v pražské tržnici Sapa. Prodejci jsou podezřelí ze spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. I jim hrozí v případě uznání viny až pět let vězení.