Ve čtvrtek na silnicích nikdo nezemřel

Praha - Poprvé od začátku měsíce si ve čtvrtek dopravní nehody na českých silnicích nevyžádaly lidský život. Letošní prázdniny jsou přitom vůbec nejtragičtější, mají už nejméně 102 obětí. Do statistik se zapsal zejména 9. červenec, kdy při kolizích vyhasly životy 12 lidí. Tolik obětí v jeden den neměly nehody od září 2006, uvádějí policejní statistiky.

Ve čtvrtek sice poprvé za posledních 22 dní nikdo nezahynul, přesto se v průběhu dne odehrálo 228 nehod, deset lidí utrpělo těžká zranění, lehce zraněných byla téměř stovka. Po vážné nehodě dvou osobních aut u Valtic na Břeclavsku skončili v nemocnici čtyři lidé. V obou vozech cestovaly rodiny s dětmi. V pražských Dejvicích řidič osobního auta na přechodu pro chodce srazil a zranil dva sedmatřicetileté muže a z místa nehody ujel.

Tragické byly zejména první dva prázdninové týdny, v období od 25. června do 11. července skončily na silnicích životy 71 lidí. Příčinu smutné bilance prvních prázdninových dnů nedokážou odborníci přesně pojmenovat. Nehody byly zaviněny zejména zkratkovitým jednáním řidičů - nedáním přednosti v jízdě, nájezdem na přejezd či do protisměru. Cyklisté pak často přecenili své síly nebo požili alkohol.

Velkou měrou se na počtu kolizí zřejmě podepsalo i horké počasí, které letošní červenec provází. Ve vedrech je řidič unavený, špatně se soustředí, zhoršují se jeho reakce, je nepřesný a pomalý, řekl dopravní psycholog Karel Havlík.

Vysokým počtem nehod o prázdninách a celkovou problematikou dopravy se má zabývat expertní komise, která v těchto dnech vzniká ve spolupráci ministerstev dopravy a vnitra.