Koalice chce zmírnit kritizovaný náhubkový zákon

Praha – Náhubkový zákon se zmírní tak, aby mohli novináři zveřejňovat informace z trestních řízení, pokud se týkají například korupce politiků nebo státních úředníků. Uvedl to poslanec a autor koaličních úprav zákona Marek Benda (ODS). Zřejmě se také sníží sankce pro fyzické osoby za jeho porušení. Náhubkový zákon začal platit loni v dubnu a dočkal se hojné kritiky ze strany médií, Česko kvůli němu bylo kritizováno i ze zahraničí.

Zákon, který zakazuje zveřejňování identity obětí některých trestných činů a citace z policejních odposlechů, ale bude s těmito úpravami platit dál, zdůraznil Benda. Předsedkyně ústavněprávního výboru sněmovny Karolína Peake (VV) dohodu potvrdila, Věci veřejné prý původně usilovaly, aby se zákaz zveřejňování identity obětí trestných činů týkal jen nezletilých a zbytek náhubkového zákona se zrušil. Bendův návrh je ale podle Peake přijatelným koaličním kompromisem. 

Původně byla hlavním cílem kritizované novely ochrana obětí před nežádoucí medializací, část zakazující citace odposlechů k návrhu přibyla až při projednávání v ústavněprávním výboru sněmovny. Ten se už před volbami shodl na tom, že umožní zveřejňovat informace o účastnících trestního řízení, pokud by to bylo ve veřejném zájmu. Na této úpravě se podle Bendy nyní shoduje i koalice. Do zákona chce vložit formulaci, podle níž bude možné zveřejnit informace z trestního řízení, pokud veřejný zájem výrazně převáží nad zájmem na ochranu soukromí. „Ne každý může psát úplně všechno, ale pokud má někdo důkazy, že veřejný činitel je korupčníkem, tak mu nechceme zabránit, aby to napsal,“ vysvětlil Benda.   

Koalice podle něj převezme i návrh úřednické vlády, která chtěla snížit pokuty za porušení zákona pro fyzické osoby. Příliš přísné sankce totiž podle kritiků zákona mohly odradit novináře od informování o kontroverzních případech, a tím omezit svobodu slova. Právnických osob, tedy například vydavatelů, se ale snížení pokut týkat nebude. Kabinet Jana Fischera navrhoval snížení pokut o pětinu. Koalice se ale na výši sankcí musí ještě dohodnout, uvedl Benda. Jasné podle něj zatím také není, zda novelu náhubkového zákona předloží vláda, nebo změnu navrhnou koaliční poslanci.

Vydáno pod