Čeští řidiči nedodržují bezpečnou vzdálenost, změnit by to mohlo nové značení

Praha - Policie i dopravní experti volají po zavedení nového značení na silnicích, které by upozorňovalo na bezpečnou vzdálenost mezi auty. Přestože existuje doporučení – tzv. pravidlo dvou sekund, podle něhož lze odhadnout správný rozestup mezi jednotlivými vozy - řidiči na něj příliš nedbají. Přitom podle statistik je právě tato příčina při nehodách třetí nejčastější.

Pokud jedete v obci maximální povolenou rychlostí, tak je bezpečný rozestup mezi dvěma vozidly 28 metrů. Při rychlosti 130 km/hod, což je nejvyšší povolená rychlost na dálnicích, už ale tato vzdálenost stoupá na 72 metrů. „Zhruba 25-35 procent řidičů pravidlo dvou sekund nedodržuje a jezdí ve vzdálenosti kratší, tento nešvar má každoročně na svědomí zhruba 30 tisíc nehod a dvacet mrtvých,“ zdůrazňuje Jindřich Frič z Centra dopravního výzkumu v Brně. 

Policisté a někteří odborníci by ale raději přímo na silnicích viděli dopravní značení, které by řidičům bezpečnou vzdálenost ukázalo. Podle dopravního odborníka Pavla Kuchalíka totiž počítání dvou sekund odvádí pozornost řidiče, a to může přinést zase jinou nebezpečnou situaci. „Podle mě je důležité, aby to dostali do oka, jak bezpečná vzdálenost vůbec vypadá,“ podotýká ředitel dopravní policie Leoš Tržil. 

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Česko by se mohlo inspirovat v zahraničí, třeba na Slovensku upozorňuje řidiče na bezpečnou vzdálenost speciální značka, podobný systém platí také v Rakousku. Ve Francii se pak řidiči orientují podle přerušované čáry u kraje silnice. 

U nás se zatím o podobném systému už dva roky jen mluví, Centrum dopravního výzkumu má přitom značení hotové. „Pokud chceme namalovat takové značky na pozemní komunikaci, tak musíme změnit vyhlášku, což je záležitost přinejmenším několika měsíců,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Podle něj se tím bude příští týden zabývat nová expertní komise. Pokud vše půjde hladce, tak by se mohlo nové značení na českých silnicích objevit na konci roku.

Návrh dopravního značení
Zdroj: ČT24