Češi si připomínají 150 let od narození Alfonse Muchy

Praha - Přesně před 150 lety se v Ivančicích na Brněnsku narodil Alfons Mucha. Svým osobitým stylem se proslavil hlavně v Paříži. Známé jsou jeho divadelní plakáty, byl ale také grafik, designér a fotograf. Jeho nejznámější dílo Slovanská epopej patří Čechům, o místo jejího vystavení se dodnes vedou spory. Jako příznivce svobodného zednářství Muchu neminulo zatčení a nacistické výslechy. Krátce poté, v červenci 1939, v Praze zemřel. Pohřben je na Vyšehradě.

Po neúspěšném pokusu studovat na pražské akademii odjel Mucha do Paříže. Osudový plakát k divadelnímu představení vytvořil na konci roku 1894. Měl takový úspěch, že ho Pařížané v noci vyřezávali z reklamních ploch. Od té doby Mucha svým stylem udával tón pařížské secese. Kromě plakátů, divadelních výprav a kostýmů navrhoval i viněty, jídelní lístky nebo třeba nádobí a šperky. Je autorem první československé poštovní známky nebo okna ve svatovítské katedrále.

Na svém největším díle, Slovanské epopeji, pracoval osmnáct let. Dvacet velkoplošných obrazů inspirovaných hlavně slovanskou mytologií a dějinami českého národa, vystavoval skoro 50 let zámek v Moravském Krumlově a teď se stěhují do Prahy. Přesun se nelíbí Muchovu vnukovi ani starostovi Krumlova.

150 let od narození Alfonse Muchy (zdroj: ČT24)

„Žádné jiné dílo, které by k nám mohlo přilákat turisty, prostě není k dispozici. Fotokopie nebo obrazy z depozitáře, byť sebelepší, tento problém nevyřeší. Kdo bude toužit po tom, aby viděl napodobeniny,“ říká zklamaně starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý.

Rodné Ivančice k Muchovu výročí vystavují vedle uměleckých děl také malířovy osobní věci, třeba žaket, který nosil v Paříži do společnosti. V Praze Muchu asi nejvíc připomíná Obecní dům, i ten na něj teď vzpomíná výstavou kreseb, maleb a fotografií.

Slovanská epopej - detail
Zdroj: Moravský Krumlov