Pochody krajní pravice i jejích odpůrců se ve Svitavách obešly bez problémů

Svitavy - Svitavami dnes odpoledne pochodovalo zhruba 150 příznivců krajní pravice. Na ohlášené akci chtěli podpořit skina Vlastimila Pechance odsouzeného před lety za vraždu svitavského Roma Oty Absolona. Existovaly obavy z konfliktu s účastníky protirasistického pochodu, který se ve městě uskutečnil už po poledni. Policie nemusela ani na jedné z akcí zasahovat.

Příznivci krajní pravice prošli za skandování hesel typu „Nejsme právní stát“, „Politické procesy“ nebo „Pechanec není vrah“ městem od nádraží na náměstí Míru. Před průvodem jeli policisté na koních, nad městem kroužil policejní vrtulník.

Na náměstí Míru zaznělo několik projevů. Pořadatelé mimo jiné přečetli údajný Pechancův dopis z vězení, v němž tvrdí, že je nevinen, že jeho proces byl zmanipulován a že stát neprávem zvýhodňuje menšiny. Mezi účastníky akce byli členové Dělnické strany sociální spravedlnosti, Dělnické mládeže a nacionalisté. Na závěr uspořádali sbírku na Pechance a další uvězněné příznivce krajní pravice. V 16:00 byl jejich pochod oficiálně ukončen. Policie zasahovat nemusela. „Nasazeno bylo 107 těžkooděnců, vypomohlo nám také šest policistů na koních z Jihomoravského kraje,“ řekl krajský policejní ředitel Radek Malíř s tím, že šlo o letošní největší policejní akci v kraji.

Protirasistický pochod proběhl krátce po poledni. Zúčastnily se ho zhruba tři desítky lidí, ke kterým se přidala i skupina svitavských Romů. Účastníci pochodu se zastavili před nočním barem, kde byl Absolon zavražděn. Jeden z organizátorů pronesl krátký projev k uctění jeho památky. Podle jeho vyjádření byli mezi účastníky protirasistického pochodu jak příslušníci antifašistických a protirasistických skupin, tak členové mladých komunistů a dalších levicových uskupení.

Pechanec v roce 2001 ve Svitavách bodl Absolona dvakrát do břicha a třicetiletý muž zraněním v nemocnici podlehl. Soud Pechance o dva roky později odsoudil na 17 let. Absolonova družka v roce 2002 podlehla rakovině. Pár měl dvě malé děti. Znalci Pechance označili za člověka těžko převychovatelného. Pechanec se u soudu hájil tím, že celý proces je vykonstruovaný a důkazy označil za smyšlené. Pořadatelé demonstrace chtějí dosáhnout obnovy procesu.

Loni se ve Svitavách sešlo asi 120 příznivců krajní pravice, neboť akci zhatil prudký déšť, rok předtím jich bylo asi 200. Na protirasistický pochod vloni přijelo kolem sedmi desítek lidí.