Soud bude znovu řešit případ bývalého likvidátora Fondu dětí a mládeže

Praha – Soud bude znovu projednávat prodej majetku bývalého Socialistického svazu mládeže. Žaloba totiž viní bývalého likvidátora Fondu dětí a mládeže Pavla Žáka, že se protiprávně a výrazně pod cenou zbavil zhruba stovky pozemků a asi čtyřiceti budov. Státu tak prý vznikla škoda přes 215 milionů korun, kterou má Žák uhradit, a navíc mu hrozí až osm let vězení. Bývalý likvidátor jakákoliv pochybení odmítá.

Fond dětí a mládeže vznikl v roce 1993 z bývalého Socialistického svazu mládeže a přešel na něj svazový majetek. Fond měl ovšem problémy s hospodařením, a tak do něj v roce 2000 nastoupil jako likvidátor právě Pavel Žák. Nemovitosti, o kterých mluví obžaloba, měl prodat za celkem 37 milionů korun. Podle soudních znalců ale měly hodnotu převyšující 250 milionů korun. „Kontroly mluví jasně, při prodeji tohoto majetku jsme zjistili celou řadu nesrovnalostí,“ uvedl v roce 2008 prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal. 

Žák ovšem před dvěma lety tvrdil, že se vždy prodávalo za nejvyšší cenu. Za nízkou kupní cenou nemovitostí prý stály například soudní spory o určení jejich vlastnictví vedené v době prodeje. Kupci tak podle něj riskovali, že o ně můžou přijít. Navíc prý soutěže připravovala právní kancelář, která měla dohlížet na jejich zákonnost. Jeden z jejích zaměstnanců Ondřej Hanák také jednu dobu figuroval mezi obviněnými v případu.

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)