Senátní komise shledala KSČM protiústavní, navrhuje žalobu k NSS

Praha - Dočasná senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM už dokončila návrh správní žaloby, která má pozastavit činnost této politické strany. Komise doporučuje vládě, aby podala u Nejvyššího správního soudu (NSS) žalobu na KSČM. Předseda komise a senátor Jaromír Štětina pro ČT uvedl, že KSČM neodmítá násilí jako prostředek k dosažení svých politických ambicí.

„Záleží nyní na vládě, zda návrh Senátu postoupí Nejvyššímu správnímu soudu, nebo ne. Vláda to může udělat, ale nemusí,“ dodal k senátnímu návrhu Štětina. Štětina také požádal premiéra Petra Nečase (ODS) o přijetí, rád by mu „závažný“ dokument předal osobně. Na přípravě návrhu správní žaloby, kterou by formálně předložila vláda, se komise koncem loňského roku dohodla s tehdejším ministrem vnitra Martinem Pecinou. Chce touto cestou přimět KSČM, aby se zřekla komunistické ideologie a metod a změnila název strany.

Pokud by vláda žalobu podala a soud by jí vyhověl, KSČM by se podle Štětiny nemohla do odstranění nedostatků účastnit voleb. Její poslanci a senátoři by ale pracovali jako zvolení zástupci dál. Senát se již v říjnu 2008 usnesl, že Nejvyšší správní soud by se měl zabývat důvodným podezřením, že KSČM porušuje ústavu a zákony.

Vydáno pod