Hlášení nežádoucích účinků, které chybí v příbalových letácích, trhají rekordy

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje nejvíc upozornění na vedlejší účinky medikamentů, které chybí v příbalových letácích, za posledních pět let. Vypovídají o tom údaje shromážděné za prvního půl roku. Od letošního roku se totiž s připomínkami kromě zdravotníků mohou hlásit i pacienti, a to prostřednictvím internetu.

SÚKL takových hlášení jen do konce června napočítal na 600, což je o třetinu víc než loni, a podle Martina Beneše ze SÚKLu nejde o žádné banality: „Může se jednat i o trvalé poškození pacienta nebo dokonce úmrtí.“ Jen pro zajímavost - infarkt nebo plicní embolie po podání cytostatik, žilní trombóza u kombinované hormonální antikoncepce, vyrážky a otoky po podání kontrastních látek nebo průjmy u antibiotik. Beneš k tomu dodává, že tato situace souvisí s tím, že se víc léků dováží ze zemí třetího světa, kde je větší riziko nejakostních léků. 

O nežádoucích účincích léků se čím dál víc zmiňují i sami pacienti magistrům rovnou v lékárně. Někteří lékaři však tvrdí, že za rostoucím hlášením nežádoucích příznaků je větší aktivita SÚKLu. 

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Pokud hlášení potvrdí nepříznivé vedlejší účinky léků častěji nebo ve větší míře, než se předpokládalo, může SÚKL lék navázat i na recept nebo ho v extrémním případě stáhnout z trhu.